Portal 072info

Kvalitet zraka – Od sutra porast koncentracija zagađujućih materija

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jučer je došlo do izmjene meteoroloških uvjeta koji su se povoljno odrazili na kvalitet zraka.

Iako su slab vjetar i destabilizacija općih meteoroloških odnosa bili očekivani nismo očekivali da će se u toj mjeri kvalitet zraka popraviti u kotlinama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ipak su i jučerašnji dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica, i pored značajnog smanjenja, ostali iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima izuzev pozadinske stanice Ivan-sedlo, a u Tuzli i Zenici i koncentracije sumpordioksida.

U poslijepodnevnim satima koncentracije zagađujućih materija su počele naglo opadati, i to prvo na stanicama u sjevernijim dijelovima Federacije BiH.

Tokom današnjeg dana se ne očekuje značajan porast koncentracija zagađujućih materija. Trend ponovnog postepenog porasta koncentracija zagađujućih materija očekuje se od sutra.

Trenutno poboljšanje kvaliteta zraka treba posmatrati kao predah, jer kalendarska zima još nije počela i slične epizode izuzetno zagađenog zraka kakva je bila u prethodnim danima mogu se očekivati sve do aprila naredne godine.

Za provedbu koraka i mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box