Portal 072info

Kvalitet zraka u FBiH značajno poboljšan

Kvalitet zraka u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) tokom jučerašnjeg dana značajno je poboljšan, dok danas niti na jednom mjernom mjestu nisu izmjerene značajno visoke koncentracije polutanata.

Kvalitet zraka se poboljšavao od sjevera prema jugu, tako da je najprije “očišćen” zrak u Lukavcu i Tuzli, gradovima koji su u prethodnom periodu bili u najnepovoljnijoj situaciji.

Mjerna stanica na Ilidži – Kanton Sarajevo je do večernjih sati pokazivala vrlo visoke vrijednosti koncentracije lebdećih čestica.

Hladan sjeverni vjetar koji je jučer stigao na naše prostore nije se značajno osjetio u kotlinama, ali je uspostavio stanje u kojem temperatura opada s porastom visine, što je prekinulo stanje temperaturne inverzije kakvo je bilo prisutno posljednjih mjesec dana. Na ovaj način došlo je do kretanja zraka s dna kotlina prema visini, što je u konačnici rezultiralo popravljanjem kvaliteta zraka.

“Tokom praznika očekujemo da će se održati slično stanje. Ne očekujemo značajan porast koncentracija zagađujućih materija u naredna tri dana”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

bhrt.ba

Podijelite članak