Portal 072info

Kvalitet zraka u Zenici bolji nego prošle godine, ali daleko od zadovoljavajućeg

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uslijed kombinacije aerozagađenja i temperaturne inverzije veliki broj građana Bosne i Hercegovine smještenih u kotlinama ne zna kako izgleda plavo nebo koje je vidljivo i ovih dana s viših nadmorskih visina, piše Klix.ba. Kvalitet zraka daleko je od zadovoljavajućeg, ali za razliku od prošlih godina Zeničani mogu lakše disati nego građani Sarajeva. Međutim, koliko u svemu tome ima izmaglice, a koliko zagađenja, razgovarali smo s predstavnicima Instituta Kemal Kapetanović koji vrše monitoring kvaliteta zraka u Zenici. Proteklih nekoliko dana veliko zagađenje zraka zabilježeno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a situacija u Zenici je dosta bolja ove zime.

U izjavi za Klix.ba uposlenik Instituta Kemal Kapetanović, koji radi na prikupljanju podataka aerozagađenja, Halim Prcanović je kazao kako na mjernim stanicama Centar, Tetovo i Radakovo u Zenici prikupljanje podataka vrši institut, dok s mjernom stanicom Brist, koja nije u funkciji, upravlja Federalni hidrometeorološki zavod.

“Podaci na našim stanicama su validni jer se uređaji svakodnevno kontrolišu od strane naših tehničara koji rade u Centru za monitoring okoliša Zeničko-dobojskog kantona. Svi uređaji koji ne prođu ove kontrole se isključuju u donose u Centar na detaljnu dijagnostiku i kalibraciju”, kazao je Prcanović.


Dodao je da se podaci prikupljaju na satnoj osnovi, te da server koji prikuplja podatke formira izvještaj koji se dostavlja nadležnoj službi Grada Zenica. Pojasnio je da u hladnom dijelu godine redovno dolazi do povećanja koncentracije zagađujućih materija u zraku, ali da je stanje bolje nego prošle godine u isto vrijeme.

“Međutim, kako je ova zima blaža i koncentracije i broj prekoračenja graničnih vrijednosti su niže nego u istom periodu prošle godine te ako zima nastavi ovim tempom imat ćemo povoljniju situaciju nego prošle godine”, dodaje Prcanović.

S druge strane iz Ekoforuma Zenica su kazali kako prekoračenje SO2 vrijednosti s 252 dana godišnje u Zenici na “samo” 124 dana prekoračenja jeste neko poboljšanje, ali da je to daleko od dozvoljena tri dana godišnje. Pojasnili su i da nedostatak zelenila te betonske barijere u Sarajevu onemogućavaju adekvatan protok zraka.

“Još mnogo posla treba da se uradi kako bi kvalitet zraka bio u prihvatljivim granicama. Na temperaturnu inverziju ne možemo utjecati, ali možemo smanjiti emisije polutanata u zrak. To košta, ali je ipak zdravlje skuplje. Zbog nedostatka urbanog zelenila i divlje gradnje, kako kuća na brdima oko Sarajeva tako i solitera-betonskih prepreka koji sprečavaju normalan protok zraka, kvalitet zraka u Sarajevu je loš i bez industrije”, dodaju iz Ekoforuma Zenica za Klix.ba.

Prema posljednjim mjerenjima kvalitet zraka u Zenici označen je kao nezdrav zbog prevelike količine fine prašine (92 mikrograma po kubnom metru) i SO2 (127 mikrograma po kubnom metru), dok je u Sarajevu stanje s finom prašinom mnogo gore (149 mikrograma po kubnom metru).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

E.M/Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zeničanin udarao oca sjekirom u glavu, osuđen na godinu zatvora

Portal 072info

Na području Zenice oduzete cigarete bez akciznih markica u vrijednosti od 78.100 KM

Portal 072info

Građanima Zenice osiguran besplatan prijevoz do Smetova

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME