Screenshot 14 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Chris Jordan, elitni fiziolog za vježbanje s iskustvom u obuci oružanih snaga koji je trenutno direktor fiziologije vježbanja na Johnson & Johnson Human Performance Institute, stvorio je jednostavan trening pod nazivom “sedmominutni trening”.

Sedmominutni trening sadrži vježbe koje su brzo dobile na popularnosti: intervalni trening visokog intenziteta ili izvođenje kratkih vježbi uz kratki periodima odmora

Za sve koji su isprobali sedmominutni trening, a možda im je bilo previše teško da ga završe, Jordan je početkom ove godine objavio noviju i lakšu varijantu “stajaći sedmominutni trening”.

Ideja koja stoji iza ove nove verzije, kao što je Jordan objasnio, jeste učiniti sedmominutni trening dostupnijim što većem broju ljudi, uključujući njegovog starijeg brata triatlonca i 82-godišnju majku.

U ovoj verziji, kao što i samo ime govori, on uklanja sve vježbe koje bi mogle dovesti do naprezanja tijela osobe tako što bi ih spustile na pod, uključujući teže poteze poput sklekova i trbušnjaka.

“Kao i originalni trening, vježba uključuje trening za kardio fitness, donji dio tijela, gornji dio tijela i mišiće jezgre – tim redoslijedom”, objašnjava.

Svaka vježba traje samo 30 sekundi, a između njih je samo pet sekundi odmora. Da biste izvukli maksimum iz treninga, radite svaku vježbu na relativno visokom intenzitetu – oko sedam ili osam na skali od jedan do deset.

Ako sumnjate da vježbama u tako kratkom vremenu možete sagorjeti masnoće, Jordan ima dokaze koji ga podupiru.

“Kada je riječ o neposrednim zdravstvenim blagodatima ove vrste intenzivnog vježbanja, sve je u pitanju šećer u krvi”, objasnio je dr. Timothy Church, profesor preventivne medicine na Državnom univerzitetu Louisiana za Men’s Journal.

Na primjer, ako preskačete konop ili trčite sprint, vaše tijelo tada prerađuje šećer u krvi, što pomaže gubitku kilograma, a stres na vašim mišićima dovodi do veće kondicije.

“Kao i kod drugih oblika vježbanja, kada mišići rastu, povlače vaš koštani sistem, povećavajući gustinu kostiju”, navodi Men’s Journal.

Mnogo novih istraživanja također pokazuje da intervalni trening pokreće oslobađanje makrofaga i ubojitih T ćelija, pojačavajući imunološku funkciju tijela satima nakon vašeg posljednjeg skleka.

Kako vaša kondicija raste, znajte da ove vježbe možete izvoditi i duže od sedam minuta, ali ne govorimo o satima. Deset, 15 ili 20 minuta je dovoljno vježbe.