Portal 072info

Lagumdžija: Cilj ne smije biti vraćanje na svijet prije Covid-19

lagumdzija 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

75. godišnjice UN-a je bila povod da se, pod pokroviteljstvom predsjednice Grčke Katerina Sakellaropoulou, u organizaciji Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra (NGIC) i Fondacije Mariane Vardinoyanis, održi trodnevna online video konferencija pod nazivom „Zajednička budućnost – Zajednička odgovornost“.   

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je vodio sesiju „Na ekononskom frontu – na putu ka održivom razvoju“ sa izuzetnim učesnicima i prijateljima poput bivšeg predsjednika Poljske Aleksandra Kwasnjevskog, predsjednika Socijalističke Internacionale, bivšeg premijera Grčke Georga Papandreua, bivšeg premijera Izreala Ehud Baraka, direktora Trilateralne komisije za Evropu Piera Riverija…

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Uvodna izlaganja i dijalog su bili posvećeni definisanju ključnih izazova, narednim ekonomskin razvojnim koracima i ulozi vlada, poslovne i akademske zajednice neophodnih zbog razarajućih posljedica pandemije.

Rezultat ove panel diskusije je prezentirao na posljednjoj sesiji trodnevne konferencije kao okvir zajedničkog djelovanja učesnika u narednom periodu. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Lagumdžija je istakao da je globalna ekonomija, praćena zdravstvenom krizom i pandemijom, u najnižoj razvojnoj tački od kraja devetnaestog vijeka. Posebno su pogođene zemlje u razvoju uz rastuće siromaštvo i nesagledive društvene i sigurnosne a ne samo ekonomske posljedice. Mada su ekonomski poticaji i zaštitne mjere kakve se nikada ranije nisu činile dale prve rezultate još uvijek se ne vidi kraj ukupne krize.  

– Ulazimo u vrijeme od sljedećih nekoliko mjeseci će odrediti narednih 5 do 10 godina. Međunarodna organizacija rada je upravo iznijela predikciju da će se, ukoliko se pandemija nastavi, broj od 3.1 milijarde zaposlenih prepoloviti što će generisati nove i nepredvidive sukobe unutar između pojedinih država – kazao je Lagumždija. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Problemi inicirani pandemijom su globalne prirode. Zbog toga svaki pokušaj da se oni rješavaju zatvaranjem država, nacionalističkim podjelama i populizmom i lokalnim „terapijama“ može generisati samo nove sukobe sa nesagledivim posljedicama.

Zbog nedostataka globalnog i nacionalnog liderstva rješenja se mogu tražiti u pritisku javnosti na izabrane dužnosnike kroz stvaranje saveza ljudi koji slično misle o izlasku iz krize i stvaranju „Nove normalnosti“ ili novog svjetskog poretka i okretanja ka održivom razvoju koji će uvažavati zaštitu prirodnih resursa.

Lagumdžija je naglasio da ubrzanje realizacija Agende 2030. i Održivih razvojnih ciljeva nemaju alternativu. Ovo je bila prilika da upozna sagovornike sa aktivnostima i dobije podršku za uspostavu Mreže za promociju održivog razvoja Zapadnog Balkana što bi moglo imati značajan uticaj na ubrzanje i jačanje EU integracionih procesa kroz implementaciju novouspostavljenog „Evropskog zelenog dogovora“.

Tokom čitave konferencije se pokazalo da u svakom aspektu nastupajuće Postkorona Ere ključnu ulogu će imati oni akteri koji se više posvete obrazovanju i njegovom tretmanu kao najvažnijoj ekonomskoj i razvojnoj komponenti.

Države koje ne budu jačale ukupni obrazovni sistem i davale mu značajniju ulogu mogu samo biti veliki gubitnici u ekonomskoj utakmici koja će se odvijati prije svega u sferi digitalizacije ekonomije i društva u cjelini. 

Za sve to je neophodno segregirajuće politike daljih podjela poraziti te jačati duštva zajedničkih vrijednosti i kulturu zajedništva u održivom razvoju, obrazovanju, liderstvu i znaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lagumdžija je podcrtao da cilj ne smije biti vraćanje na svijet prije COVID-19. To je svakako bio svijet pun protivrječnosti koje su vodile ka daljoj nestabilnosti, nejednakosti, nepravdi i sukobima. Stvaranje „Nove normalnosti“ i prosperiteta u Postkorona Eri karakterišu tri paralelna pravca: Odbrana od pandemije, Restart onoga što je vrijedilo i Ponovno propitivanje postojećeg i kreativno inoviranje života i rada zasnovanog na kulturi zajedništva i bogatstva u različitostima (3R – Resilience, Restart, Reinvent).

Konferencija je bila prilika za konsolidaciju inicijativa i nove aktivnosti prema vodećim multilateralnim organizacijama i globalnim liderima u kojima je NGIC učestvovao tokom pandemije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 9
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6