lagumdzija
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 12, 2022 @ 21:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Jesu li provokacije, huškanja i glorifikacije zločina – paradoksalno – dio institucionalne antidržavne kampanje? Ima li Bosna i Hercegovina viziju budućnosti ili je osuđena na etnonacionalističko trojstvo bez presedana? Treba li nam novi društveni ugovor? U N1 Specijali večerašnji gosti su bivši šef bh. diplomacije Zlatko Lagumdžija i predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.

Kako izgleda BiH iz vašeg ugla, vidite li politički kraj Milorada Dodika?


“BiH se nalazi u dramatičnoj situaciji, a Dodik je prešao sve crvene linije i to vrlo ozbiljno. Prvo što treba da se uradi jeste da se spriječi. Prvi odgvor međunarodne strane treba da bude bezbjednosni odnosno sigurnosni. Da se poveća broj NATO i EUFOR snaga. Naročito u Brčkom. Da bi se građani BiH uvjeruli da međunarodna zajednica stoji iza njih.” kazala je na početku Specijala Biserko.


Hoće li biti kraj Dodika?

Tekst se nastavlja nakon reklame


Biće kraj ovoj BiH koju Dodik razvaljuje i početak jedne nove BiH. Dodik će doživjeti da vidi novi početak BiH. Sankcije će se dešavati u talasima. Ostavlja se narednih mjesec dva dana da se vidi može li se nešto dogovoriti. Naročito po pitanju izbornog zakona. Bitno je da se sačuva mir i stabilnost.


Zašto Dodik ovo radi?

Osnovni razlog je zato što je RS u ekonomskom kolapsu. On se nalazi u poziciji u kojoj je Karadžić bio 95. kada je jedni način da ne završi pred sudom bio da ostane na vlasti. Kriminal koji će mu doći na naplatu, a on dobro zna koji je to, kada ovo bude pravna država je njegov motiv. On ide u obračun za vlastiti interes. Zašto Dodik ovako brutalno vrijeđa Bošnjake? Na svaki mogući način želi da proizvede reakciju i opravdanje onoga što on govori. Ima veliki broj ljudi koji mogu krenuti u neke avanture da mu se vrati. On želi da mu se na mržnju odgovori mržnjom. On želi da NATO umjesto u Brčko dođe na linije razdvajanja. Hoće da na bošnjačkoj strani proizvede nekog čovjeka koji razmišlja topuzom, umjesto da mu se suprostavimo mirno i diplomatski. Ne napasti prvi, graditi mir to treba da je naša politika.” kazao je Zlatko Lagumdžija.

LIDER