Lagumdžija i Ivanić o izjavama Dodika: Otcjepljenje će još dugo vremena trajati u njegovoj glavi, najveću žrtvu će platiti građani RS

z 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, u „Plenumu“ na FTV osvrnuo se na posljednje izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je kazao da će „otcjepljenje još dugo vremena trajati u Dodikovoj glavi i njegovoj retorici“.

Patriotski zagrljaj

– Priča o otcjepljenju ustvari njega čini pobjednikom na političkoj sceni u RS. Vidim da posljednji potezi opozicije u RS-u govore da se ipak izvlače iz tog nekog lažnog patriotskog zagrljaja u koji ih je Dodik uvukao, mada to što Dodik radi nema nikakve veze sa patriotizmom, to je direktno obijanje vlastitom narodu o glavu – kaže Lagumdžija.

ČITAJ JOŠ:  DIVAN GEST Kako je gest Srbina iz Banje Luke dirnuo mnoge muslimane

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, u istoj emisiji je izjavio da „Milorad Dodik nema podršku za unutrašnje cijepanje zemlje“.

– Ali stil priloga koje sam maloprije čuo mu daje neku vrstu političke argumentacije. Vidjeli ste, RS, Beograd, vrlo negativno, čak ni Hrvatska nije spomenuta u nekom tvrđem kontekstu a mislim da tu trenutno postoji daleko više razloga. Takav pristup i takva filozofija, a ona se vrlo često razvija od ključnih političkih lidera, pa i medijski, daje njemu argumentaciju. Kada bi tu bilo puno više izbalansiranijeg pristupa i normalnijih rasprava o stvarima, Dodik bi izgubio svaki argument i značaj. Dakle, ja mislim da je on sad prelomio, da on više nema povratka nazad. Ne mogu da osjetim još do koje granice, ali on će sasvim sigurno ići u pravcu stvaranja političkog ambijenta da će se tu nešto događati. Kakve će posljedice tih događanja biti, da li će ih uopšte biti, u ovom trenutku je to vrlo teško reći – rekao je Ivanić.

ČITAJ JOŠ:  Lagumdžija: Lekcije iz BiH svijet mora savladati kako bi se okončala ukrajinska kriza

Neće biti velikih sukoba

Ističe da će najveću žrtvu platiti građani RS.

– Ne mislim da će tu biti nekih velikih sukoba, ali će biti izolacije, trgovinskog bojkota, trgovačkog bojkota. Bit će nekih mjera koje će manje osjetiti političari – zaključio je Ivanić.

GODISNJICA
MARKETING