Portal 072info

Lagumdžija: Koronavirus je globalna prijetnja, problemi se ne mogu riješiti izoliranim rješenjima

l 16
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prof. dr. Zlatko Lagumdžija održao je uvodno izlaganje na online međunarodnom forumu visokog nivoa pod nazivom “Prevazilaženje ideoloških razlika i zajednička izgradnja društava sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo”, koji je održan u organizaciji Asocijacije tink tenkova Pojasa svile, koja okuplja 120 međunarodnih i 60 kineskih instituta i Kineskog Centra za savremene studije “Renmin” Univerziteta.

– Uz globalnu epidemiju i ekonomsku krizu korona nam je donijela mnoštvo pitanja koja se u konačnici svode na to hoćemo li ljudski rod voditi ka nestanku dijeljenjem po ideološkim, nacionalnim, vjerskim ili rasnim linijama ili ćemo biti ujedinjeni kao čovječanstvo u izgradnji  zajedničke budućnosti kroz više dijaloga, tolerancije, učenje i razumijevanje. Mnogo naših problema generiraju lideri koji zanemaruju nauku i univerzalne ljudske vrijednosti dok su u isto vrijeme vođeni neznanjem i sebičnim populizmom – napisao je Lagumdžija na Facebooku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bivši ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP-a naveo je da je koronavirus zajedničko je iskustvo i globalna prijetnja te da se globalni i uobičajeni problemi ne mogu riješiti lokalnim i izoliranim rješenjima.

– Osnovne uzroke i posljedice COVID-19, najvećeg transnacionalnog izazova naše generacije, moramo riješiti zajedno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Okupljanje većeg broja aktera (Multistakeholderism) predstavlja  okvir upravljanja ili donošenja politika koji bi trebao okupiti primarne aktere poput vlada i multilateralnih institucija, kompanija i istraživačkih institucija, civilnog društva i nevladinih organizacija, medija, pojedinaca ili grupa kako bi sarađivali i sudjelovali u dijalogu, donošenju odluka i primjena rješenja za zajedničke probleme ili ciljeve. Naša namjera ne bi trebala biti obnova Pre Corona Ere koju smo svakako željeli promijeniti na različite načine. Ideološke razlike sve su se više koristile kao pokriće za sukobe između sila isključivosti, nejednakosti i segregacije s jedne i  inkluzivnih, pravednih i društva zajedničkih vrijednosti s druge strane.

To je razlog zbog kojeg bi se tekuća kriza povezana s koronom trebala tretirati kao naša zajednička šansa za pomlađivanje multilateralizma i ponovno kreiranje sistema u kojem će se artikulisati što veći broj društvenih aktera i interesa kao polazišta za ponovno stvaranje “Nove Normalnosti u Post Korona Eri”. Na kraju ovog poglavlja naše istorije svi ćemo biti ili Pobjednici, ako djelujemo zajedno kao čovječanstvo, ili Gubitnici, ako djelujemo odvojeno i podijeljeni kao pojedinci i nacije. Uprkos svemu vjerujem da ćemo pobijediti u utrci sa vremenom i doći do naše zajedničke budućnosti – napisao je Lagumdžija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)