Lagumdžija: NATO može djelovati bez pitanja institucija BiH, to je već uradio 11. septembra

lagumdzija

Bivši šef diplomatije BiH i lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija je u današnjem Danu uživo komentarisao aktuelne političke prilike u BiH i svijetu usljed ruske invazije na Ukrajinu. Lagumdžija je istakao da NATO može djelovati bez pitanja institucija BiH, pa čak upotrijebiti i silu.

– Naš Ustav je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi smo imali već situacije u kojima je onaj koji je zadužen za sprovođenje i obezbjeđenje mira, a to je tada bio SFOR odnosno NATO bez pitanja domaćih institucija zaustavio na osnovu procjene da je ugrožen mir, nekoliko situacija – kazao je Lagumdžija u razgovoru za N1.

Brzina pokazala jednostavnost djelovanja

Lagumdžija je dodao da je NATO djelovao ovdje i 11. septembra kada je prema njihovoj procjeni bio ugrožen mirovni sporazum.

– 11. septembra kada je ovdje bio po procjeni SFOR-a ugrožen mirovni sporazum, također su djelovali iznad Ustava i rekli nam da to rade uprkos našim odlukama kakve god da budu. Isti slučaj imamo sada, na mirovni sporazum EUFOR i NATO imaju mandat i obavezu da sačuvaju mir u BiH i zaustave i kazne onoga ko to čini – kazao je on u gostovanju na N1, te dodaje:

– U slučaju veće eskalacije, broj pripadnika EUFOR-a će se povećati. Nemojte imati iluzija da je problem da se taj broj poveća. Isto tako na početku godine je planirano da ih bude samo 500, a evo taj broj se povećava.

Lagumdžija ističe kako je brzina s kojom je ovih 500 vojnika EUFOR-a stiglo pokazuje da je to jednostavno kada se takva odluka donese.

– Nemojte zaboraviti da je najveći dio naše granice sa zemljama NATO članicama. Mi smo praktično okruženi NATO-om. Kao što je Rusiji jednostavno ući u Ukrajinu jer graniči s njima i ovdje bi bilo potrebno kada bi se ta sila odlučila da destabilizira ovaj prostor, da probije 500 kilometara granice NATO prostora a to je praktično nemoguće – rekao je Lagumdžija, te dodao kako se zapadni Balkan mora početi okretati drugim temama.

Trenutnim liderima odgovara status quo

– Naša osnovna ideja je da se na zapadnom Balkanu počnemo okretati tome kako da se ekonomija digne na noge, kako da se obrazovanje digne na noge, kako da se okrenemo ljudskim pravima, kako da učinimo zelenu tranziciju – kazao je Lagumdžija.

On je dodao se sa trenutnim liderima ne može desiti napredak i da njima zapravo odgovara “status quo”.

– S ovim ljudima se to ne može desiti, njima odgovara status quo, oni će do izbora koristiti samo da održavaju atmosferu straha, prepadanja ratom, ne bi li ova četvroka ponovo dobila izbore i da nam razvlače pamet da drugi način od onoga kako nam je svojevremeno Mladić razvlačio pamet objašnjavajući da po “Velušićima nema onih koje ne treba da dira” – rekao je Lagumdžija, te dodao:

– Ovdje kada ljudi budu svjesni da je garantiran mir od strane međunarodne zajednice, kako onda promjeniti da ovi koji danas vladaju daju odgovore na glavna pitanja – rekao je Lagumdžija za N1.

Prethodni članakLuka Garza dobio pasoš Bosne i Hercegovine
Sljedeći članakRusi pucali na automobil s civilima kod Kijeva: Poginule žena i tinejdžerka