Lagumdžija o “ujedinjenju ljevice”: Sa formiranjem nove stranke nemam ništa

Screenshot 8 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bivši predsjednik SDP-a i jedan od osnivača Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Zlatko Lagumdžija prokomentarisao je za Klix.ba najavu formiranja nove političke stranke koja za cilj ima ujedinjenje nekoliko partija.

“Svako ko piše i povezuje mene na bilo koji način sa ovim ‘projektom’ podvaljuje i priča gluposti. Ja sa ovim nemam ništa”, rekao je.

Kaže da je o pravljenju nove stranke, ujedinjenjem DF-a, Platforme za progres, Socijaldemokrata BiH i Građanskog saveza, saznao sa portala Klix.ba.

“Svakome ko moze nešto učiniti da se okrupni i pokrene bh. alternativa vladajućim strukturama samo mogu poželiti sreću. Nama danas, više nego ikada, treba nova politika kao i novi način vođenja te politike i države”, dodao je.

Naglašava da se to ne može uraditi “samo tako”.

“Na način da će doći drugi ljudi i nastaviti populistički i površno pokrivati svoje privatne, prijateljske i porodične ambicije i ciljeve”, zaključio je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, kako smo sinoć pisali, prije mjesec do dva održan je prvi sastanak na inicijativu Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, koji je ponudio Željku Komšiću da naprave novi politički projekat što bi značilo gašenje Demokratske fronte.

https://crna-hronika.info/komsic-razgovaramo-o-programu-sa-ciljem-formiranja-jednog-novog-politickog-subjekta/239683/embed#?secret=nQ8OCPiaVn

Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF) trebali bi se okupiti i Socijaldemokrati BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS)i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Ove stranke su već dogovorile zajednički nastup 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić za Klix.ba je potvrdio informaciju o razgovorima za formiranje nove stranke u kojoj bi se okupile partije ljevice i centra.