Lagumdžija podržava smjenu Radončića

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

BOSNA-HERSEK DISISLERI BAKANI ZLATKO LAGUMCIYA
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija podržao je pismo Nermina Nikšića u kojem je zatražena ostavka ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića.

“I sam sam pitao Radončića zašto sad nije formirao krizni štab. Ne možeš formirati krizni štab kad gori šuma i zvati (premijera Srbije Ivicu) Dačića da pošalje helikoptere da gase, a kad gori država, reći da to ne možeš”, ocijenio je Lagumdžija na konferenciji za novinare.

Lagumdžija smatra opravdanim nezadovoljstvo ljudi koji protestuju u Federaciji BiH, navodeći da je to posljedica nepostojanja kvalitetnih mehanizama za upravljanje BiH na svim njenim nivoima.

Prema njegovim riječima, potrebno je odvojiti stvarni uzrok protesta od toga ko nezadovoljstvo usmjerava u destruktivnom pravcu, a putem institucija sistema pronaći one koji su podsticali nasilje.

Lider SDP-a smatra da je u narednih 15 dana moguće usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora u BiH.

Za izjave srpskih i hrvatskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara da nemaju bezbjednosne garancije za dolazak na posao u Sarajevu, Lagumdžija kaže da su političke i tvrdi da im je bezbjednost zagarantovana, te da demonstracije posljednjih dana nemaju nasilan karakter.

Lagumdžija, koji je i ministar inostranih poslova BiH, podsjetio je da je od ministra inostranih poslova Srbije Ivana Mrkića dobio potvrdu da je Srbija spremna da pomogne BiH u očuvanju mira, a kao izraz želje za pružanje pomoći ocijenio je posjetu hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru.

On smatra da je potreban međunarodni angažman, jer su domaće snage pokazale da nemaju snage same to da urade, navodeći primjer neuspješnih pokušaja provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u odluci “Sejdić-Finci”.

Lagumdžija je potvrdio da iduće sedmice u BiH treba da dođe evropski komesar za proširenje Štefan File, a te da bi uskoro BiH trebalo da posjeti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Srna