Screenshot 6 23
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 13, 2021 @ 10:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je u New Yorku poručio da “divljanje” člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika nije povezano s nacionalnim interesom, već da je na djelu odbrana kriminalom stečene moći.

Kako su saopćili iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti čiji je Lagumdžija predsjednik, Međunarodni centar Nizami Ganjavi (NGIC) je u saradnji s Nacionalnim komitetom za američku vanjsku politiku (NCAFP) u New Yorku oganizovao forum posvećen “Euroatlantskim izazovima”.

Lagumdžija i predsjednica NCAFP-a Susan Eliot su moderirali debatu o “Sigurnosti i euroatlantskim integracijama” i “Sigurnosnim izazovima na Zapadnom Balkanu”.

Između ostalih, u raspravi su pored američkih domaćina učestvovali bivši predsjednici država i vlada Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Češke i Latvije – Mladen Ivanić, Boris Tadić, Ivo Josipović, Boris Plevnelijev, Jan Fischer i Vaira Vike Fraiberga. Učestvovali su i kopredsjedavajući NGIC-a Ismail Serageldin i predsjednica Fondacije za ljudska prava Robert F. Kennedy Kerry Kennedy.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Lagumdžija: Dodik brani kriminalom stečenu moć

Lagumdžija je konstatovao da Zapadni Balkan predstavlja jedan od ključnih izazova za opstojnost i stabilnost euroatlantskih struktura.

“U mjeri u kojoj Sjedinjene Američke Države i Evropska unija budu gradili partnerstvo na integraciji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana kroz podršku vrijednostima na kojima i sami počivaju, u toj mjeri mogu sačuvati vlastiti geopolitički kredibilitet i sigurnost”, ocijenio je.

Zaključujući raspravu na primjeru aktuelnih događaja u Bosni i Hercegovini istakao je da posljednja “divljanja” Dodika i njegovih “jataka” nemaju nikakve veze s bilo čijim nacionalnim interesima, već se isključivo radi o odbrani kriminalom stečene moći i novca preko leđa vlastitog naroda.

“On se trenutno ponaša kao svojevremeno Radovan Karadžić koji je želio od Republike Srpske napraviti samostalnu državu zato što je znao da samo u takvoj međunarodno priznatoj državi može biti državotvorac, a ne završiti kao obični kriminalac i u konačnici kao ratni zločinac”, poručio je Lagumdžija.

Prema njegovima riječima, zato je međunarodna zajednica dužna da umjesto verbalnih prijetnji kriminalnim hobotnicama koje su premrežile Bosnu i Hercegovinu, treba da javnosti i pravosudnim institucijama predstavi sve dokumente o njihovom organizovanom pljačkanju vlastitog naroda, uvede rigorozne sankcije prema odgovornim osobama i otvori krivične postupke.

“Treba podržavati politike, a ne pojedince, stranke ili narode”

Lagumdžija je naglasio da zapadna alijansa, a prije svih SAD, ne bi smjeli podržavati bilo kakve pojedince, stranke ili narode, već prije svega politike, snage i rješenja koja nude samima sebi kroz vlastite proklamovane principe i vrijednosti, ljudska prava, civilno sekularno društvo, vladavinu prava i u konačnici izgradnju država i društva zajedničkih vrijednosti.

“Nakon Ukrajine i Afganistana, zemalja koje su ruski susjedi, ozbiljno je narušeno povjerenje u kapacitet i stvarne ciljeve SAD-a i EU na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini koji se nalaze u središtu nedovršenog evropskog NATO prostora”, mišljenja je.

Kako je kazao, SAD radi vlastite uloge na globalnoj sceni mora preuzeti sve potrebne korake na očuvanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma uz pokazno sankcionisanje kriminalaca koji se kriju maskama lažnih nacionalnih vođa i samozvanih državnika.

“Svima je jasno da bez vodeće uloge SAD-a u ovakvoj EU, koju iznutra napadaju snage crne internacionale i segregiranih društava, još zadugo neće doći do potrebnog liderstva da se integracijom Zapadnog Balkana zaokruži euroatlantski prostor, stabilizira mir i sigurnost”, dodaje.

Na žalost izgleda da postoje, kako je naveo, nezanemarljive snage u evropskoj ekstremnoj desničarskoj crnoj internacionali koje ne mogu da se pomire da u Bosni i Hercegovini postoji autohtoni evropski narod, koji se odlučno bori za evropske vrijednosti, sekularnu državu i civilno društvo i ne dozvoljavaju da im se negira nijedan od njihovih identiteta – Evropljana, Bosanaca, Bošnjaka, muslimana.

“Jedini odgovor je američko liderstvo”

Istakao je da je pored, kako je rekao, smišljenog otvorenog Dodikovog kriminalnog rušenja države i hinjske podrške predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, poseban problem predstavljaju nedorasli, razbijeni i najčešće lažni branitelji bosanskohercegovačke državnosti kojima je glavni cilj odbraniti postojeće stanje straha i nesigurnosti u kojem će oni ostati na budžetskim jaslama i sa nezasluženim privilegijama i bogatstvom.

“Domaćoj i međunarodnoj javnosti mora biti jasno da ovdje nisu jedini problemi Dodikova secesija i Čovićev ‘treći entitet’, već činjenica da na taj način, prije svega evropska crna internacionala, Bošnjacima nudi pravljenje muslimanske države na ograničenoj teritoriji”, ukazao je Lagumdžija.

Smatra da je jedini odgovor na te pokušaje je najodlučniji odgovor razbijačima mirovnog sporazuma pod američkim liderstvom.

“Samo spoznaja da nisu izdani od zapadne alijanse može pokrenuti građane Bosne i Hercegovine da se okupe oko demokratskog rušenja današnje vladajuće koalicije SNSD-a, SDA, HDZ-a i DF-a koji narod guraju u sukob, dok se oni u isto vrijeme odlično dogovaraju o raspodjeli plijena i mirnom obilježavanju vlastitih teritorija”, zaključio je Lagumdžija, saopćili su iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

LIDER