zlatko
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 10:35
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Bivši dugogodišnji političar Zlatko Lagumdžija smatra da se u sljedećih pet godina autoputem, željeznicom i digitalnom infrastrukturom treba povezati šest glavnih gradova u šest država regiona, Zapadnog Balkana.

NER FIT

Kako su saopćili iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, čiji je predsjednik, u Skoplju je bio učesnik dvodnevnog skupa kojem su prisustvovali ekonomisti Ujedinjenih nacija. Istaknuto je da je skup bio posvećen ostvarivanju samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030.

Lagumdžija se obratio u uvodnom izlaganju o ekonomskoj regionalnoj saradnji u samoodrživom razvoju, Zelenom dogovoru i aktivnostima na uspostavi mreže Zapadnog Balkana za samoodrživi razvoj te njenog integrisanja u razvojnu mrežu Evropske unije.

Posebno je istakao važnost podrške političkih i ekonomskih čelnika za realizaciju ključnih razvojnih prijedloga iz zajedničkog izvještaja Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, Internacionalnog centra Nizami Ganjavi (NGIC) i Nacionalnog komiteta za Američku vanjsku politiku (NCAFP).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Bivši predsjednik SDP-a istakao je sljedeće:

“Ekonomski prioritet je uspostava zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana koje bi u pet godina region i EU dovelo do jedinstvenog tržišta Evropske Unije, u koje bi bile integrisane svih šest država Zapadnog Balkana:

– Intergrisanje najavljenog Zelenog dogovora Zapadnog Balkana u evropski Zeleni dogovor, i to kroz digitalnu transformaciju i izlaznu strategiju korištenja uglja. To bi moralo dati vidljive rezultate u navedenom periodu. Podrška SAD-a i EU je u ovome nezaobilazna te predstavlja zajednički interes svih aktera;

– Uspostava transportne (autoput i željeznica) i digitalne infrastrukture kojom bi se u narednih pet godina povezalo svih šest glavnih gradova u šest država regiona”, poručio je Lagumdžija.

– Kako je navedeno u Fondaciji društva zajedničkih vrijednosti, cilj ovog skupa je izrada prijedloga aktivnosti UN-ovog razvojnog programa za unapređenje regionalnih integracija i ekonomske saradnje kroz napredak u realizaciji samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030.

LIDER