6 166
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Najjača karta bošnjačke i bosanskohercegovačke političke elite u BiH su Joe Biden i Angela Merkel, poručio je to u Pressingu na N1 Zlatko Lagumždija, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Prema njegovim riječima – bošnjačka i bosanskohercegovačka politika su u rasulu, kako u idejnom, intelektualnom – tako i u liderskom smislu.

“Iskreno mislim da nas je Bog pogledao sa Bidenom i Merkel. Te dvije politike su u rasulu, idejnom, intelektualnom, liderskom. Postoji bh. politika, ona je ta koja je očuvala BiH u političkom smislu, zajedno sa patriotama i većinom Bošnjaka, ogromnim brojem Srba i Hrvata. Zahvaljujući bh. politici, platformi tadašnjeg Predsjedništva BIH – na toj politici je ostala država. Odbranjena je s ljudima koji su se borili za domove. U političkom smislu – to je bh. politika”, rekao je Lagumdžija.

Tvrdi da je BiH u kojoj ta politika nestaje.

“A da bošnjačka politika je u defanzivi pored ove dvije velikodržavne i secensionističke politike (Dodikove i Čovićeve)”, rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je on na period od prije pet ili šest godina, kada je Sabor Republike Hrvatske usvojio Rezoluciju koju su vodili Ivo Josipović i Jadranka Kosor, gdje se govorilo o saradnji Republike Hrvatske sa državom BiH.

“BiH su tretirali kao državu i smatrali su da je to najveći interes hrvatskog naroda u BiH”, rekao je.

Za vrijeme Borisa Tadića, kao predsjednika Srbije – išlo je to nešto sporije, rekao je Lagumdžija.

“Sada se vidi šta je alternativa Tadiću”, rekao je.

“Sada Sabor Hrvatske usvaja Rezoluciju o brzi za hrvatski narod, a priča o BiH je oblanda za prodaju magle u EU. Vučićeva politika je jasna. Naša najjača karta su Biden i Berlin”, zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja Zlatka Lagumdžije na N1.

N1