lako ih je prepoznati: Znakovi koji otkrivaju lažljivca

lazov 696x404 1

Jedna zanimljiva studija, koja je provedena na Univerzitetu Massachusetts, pokazala je da je u 10-minutnom razgovoru lagalo čak 60 posto ljudi, a unutar tog vremena izgovorili su u prosjeku dvije ili tri laži.

Srećom, lažljivce je lako uočiti, kažu psiholozi i napominju da je ključno u otkrivanju lažljivca prvo shvatiti kako se osoba inače ponaša. Nakon toga, pažnju treba obratiti na izraze lica, govor tijela i obrasce u govoru.

Evo nekih znakova koji otkrivaju lažljivca:

Vrpoljenje

Vrpoljenje je tipičan znak nervoze. Osoba koja laže često će se meškoljiti, tresti nogom, dodirivati kosi ili petljati rukama.

Odmicanje

Lažljivci se podsvjesno žele fizički udaljiti od osobe kojoj lažu, zbog čega se povlače unazad ili zabacuju glavu.

Pućenje usnica

Baš onako kako to u filmu „Vrag nosi Pradu“ čini Miranda Priestly. Napućene usne upućuju na to da osoba nešto zadržava za sebe, a posebno ako ove usne primijetite neposredno nakon postavljanja nekog pitanja.

Brisanje ruku

Osoba koja laže često će brisati ruke o tijelo te se tim podsvjesno rješavati osjećaja „prljavštine“ koji osjeća zbog laganja.

Izdisanje

Duboki izdisaji česta su praksa lažljivaca. Kao i kod brisanja ruku, time se podsvjesno rješavaju „nečistoće.“ A osim toga, dobijaju i na vremenu za smišljanje odgovora.

Grickanje usnice

Ovo je još jedan znak nervoze. Mnogi grickaju usnice iz navike, ali ako nekoga pitate nešto i primujetite grickanje usnice, to bi moglo upućivati na lažljivca.

Lickanje usana

Kada je neko nervozan, kao primjera radi, zbog hrpe laži koju nekome servira, usta postaju suha, zbog čega ta osoba češće liže usnice.