Screenshot 3 32
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 10:40
KATEGORIJA: BiH / Kultura
FIXGEHALT

U Muzeju Grada Zenice sinoć je upriličena digitalna izložba “Restauracija Kur’ana iz 18. stoljeća” magistrice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Lamije Avdić.

NER FIT

U digitalnoj formi s fotografijama i video materijalom magistrica na Odsjeku konzervacije i restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Lamija Avdić građanima Zenice je predstavila proces restauracije Kur’ana iz 18. stoljeća na kojem je radila protekle dvije godine.

“Građanima Zenice večeras sam predstavila proces restauracije s fotografijama koje su nastale prije i nakon restauracije. Konzervacija i restauracija je jedan kompleksan proces koji podrazumijeva poznavanje kako hemije tako i historije te postupka rada. Prvo su urađene hemijske analize kako bi se uradio konzervatorijski tretman te restauracija sadržaja, uvezivanje i restauracija korica”, kazala je Avdić.

S obzirom na pandemiju koronavirusa nisu mogli biti u prostorijama Akademije, a hemijske analize koje su trajale dugo su uzele najviše vremena u čitavom procesu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Avdić je kazala da joj je bila velika čast i zadovoljstvo što je bila jedna od rijetkih i počašćenih ljudi koji su imali priliku restaurirati jednu ovakvu knjigu.

U budućnosti svoje vrijeme želi posvetiti onome što voli, odnosno, restauraciji knjiga, ali i nadogradnji svog znanja širom svijeta.

LIDER