Lana Pudar traži nove medalje: Otputovala na Svjetsko prvenstvo u Melburn

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održat će se od 13. do 18. decembra u australskom Melburnu, a na prvenstvu će učestvovati i bh. plivačica Lana Pudar.

– Poslije vrlo uspješne takmičarske godine za Lanu u kojoj se okitila velikim brojem medalja na najvećim plivačkim takmičenjima u svijetu, od čega se posebno ističe titula evropske prvakinje u seniorskoj konkurenciji u disciplini 200 metara delfin, ovo prvenstvo će za nju svakako biti najveći ispit do kraja godine – saopćili su iz Kluba vodenih sportova “Orka”.

Naveli su kako je za ovo prvenstvo Lana Pudar prijavljena u četiri discipline, na 50, 100 i 200 metara delfin i 100 metara kraul.

“Dat će sve od sebe”

Predsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” i jedan od Laninih trenera prof. dr. Damir Đedović rekao je kako je iza njih duga, naporna, ali i vrlo uspješna godina koju žele završiti na najbolji način.

– Poslije nešto dužeg odmora kojeg je Lana imala po završetku prvenstva Evrope u Rimu, u novi ciklus priprema krenula je malo kasnije nego je to bio slučaj prethodnih godina jer joj je odmor bio neophodan. Vrlo smo zadovoljni njenom reakcijom i zalaganjem u prethodnom ciklusu priprema za novu takmičarsku sezonu. Na ovo prvenstvo idemo da se Lana što bolje predstavi i da još jednom dokaže da pripada u sami vrh svjetskog plivanja – dodao je Đedović.

Ističe kako je konkurencija vrhunska te kako se raduju prvenstvu i nadaju lijepom završetku ove godine.

– Ono što možemo obećati je da će Lana dati sve od sebe da svoju državu predstavi u najboljem svjetlu, a plasman u finale svjetskog prvenstvo je nešto čemu ćemo svakako težiti – naglasio je on.

Potreba izgradnje bazena

U saopćenju se još navodi da će utrke sa Svjetskog prvenstva u Australiji gledatelji u našoj zemlji moći pratiti na javnom televizijskom servisu BHRT što je, kako se napominje, još jedan pokazatelj koliko je Lana popularizirala plivanje u BiH. Dodaju da je ova plivačica jedna od najvećih, ako ne i najveća sportska zvijezda u našoj državi.

– Lani želimo puno sreće i uspjeha na ovom prvenstvu, a ovom prilikom ne možemo da još jednom ne spomenemo potrebu izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru. Ova ekspanzija i popularizacija plivanja u gradu Mostaru i našoj državi je direktna posljedica Laninih rezultata. Ona je pokazala da se i iz naše sredine može otići na najveća svjetska i evropska prvenstva i biti najbolji – podvlači se u saopćenju.

Iz mostarske “Orke” su na kraju kazali kako Lana, ali i neke nove Lane, zaslužuju taj bazen.

Avaz