Lanin put do zvijezda: Sve je počelo kada je otac Velibor odveo da nauči plivati

Podijelite vijest

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar ponovo je obradovala naciju. Nakon što je na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu, prvo osvojila bronzu u disciplini 100 metara delfin, fenomenalna Mostarka je pomjerila granicu i došla do zlata u disciplini 200 metara delfin.

Lana se sa svega 16 godina popela na krov Evrope. Prošla je trnovit put, naročito kada se uzme u obzir sramotna činjenica da u svom Mostaru nema bazen gdje bi se adekvatno pripremala. I prije šest godina je bila veliki talenat, nije znala šta će sa mnogobrojnim medaljama sa omladinskih takmičenja.

A sve je počelo tako što je njen otac Velibor, inače bivši golman FK Velež, upisao u školu plivanja sa namjerom da tada 5-godišnja Lana nauči plivati.

– Sa pet godina me tata samo upisao u školu plivanja kako bih naučila plivati i onda sam bila jako dobra pa su me treneri odlučili prebaciti u klub. Tu sam već četiri godine – rekla je Lana 2016. godine u intervjuu za City TV.

Ponosno je pokazala kolekciju medalja, njih 150 osvojenih na omladinskim takmičenjima.

– Za ove četiri godine koliko se bavim plivanjem osvojila sam 150 medalja, od toga 98 zlatnih, 33 srebrene i 19 bronzane – rekla je Lana, a onda i pokazala bronzu iz Piccolo kupa koji se održao u Sarajevu.

– Plivali smo štafetu i mi smo bili zadnji. I kada sam ja uskočila, prestigla sam njih tri i osvojili smo treće mjesto – kazala je Lana.


Podijelite vijest