Portal 072info

Latić: Izetbegovićeva izborna taktika je da umrtvi igru, ostatak posla prepustit će „psećim brigadama“ botova da zastraše birače!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Vijest da je Bakir Izetbegović pozitivan na korona virus koincidira sa početkom predizborne kampanje. Sigurno će biti onih koji će posumnjati da je i ovo jedan od predizbornih poteza predsjednika SDA, što je normalno. Takvim sumnjama su bili izloženi i drugi politički lideri koji su bili pozitivni na korona virus.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

KORONA KAO IZGOVOR

Sumnje će biti toliko veće što je bjelodano da stranka koju Izetbegović vodi na izbore u velikim problemima i behutu. Toga je Izetbegović bio davno svjestan i zato je iza kulisa činio sve da se izbori ne održe, odnosno da se bar odgode. Pandemija korona virusa je bila jedan od Izetbegovićevih izgovora. No, treba imati toliko političke obzirnosti i ljudske solidarnosti te poželjeti Izetbegoviću da bar sa koronom iziđe kao pobjednik. Simulirao ili ne bolest, Izetbegović je već samom činjenicom da je primoran u izolaciji provesti pola mjeseca, dakle tačno pola izborne kampanje, hendikepiran u odnosu na svoje rivale. Ali u slučaju lošeg izbornog rezultata njegove stranke, isto tako će Izetbegović imati opravdanje i alibi pred svojim sve brojnijim kritizerima unutar stranke.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ovako depresivnim prognozama po samu SDA doprinijele su već prve informacije sa starta kampanje kada se na promenadi stranačkih kandidata uopće nije pojavio Semir Efendić. To je bila glavna vijest početka izborne kampanje koja je ocijenjena kao autogol u prvoj minuti utakmice. Ovakvi autogolovi bi mogli odlučiti izbore, uz opasku da su najopasniji igrači protiv SDA upravo njeni bivši igrači. Tako da će ovo biti kampanja koju SDA vodi protiv same sebe. Ono što je bitno u cijeloj priči jeste činjenica da je skoro cijeli sastav te drege postave SDA koji su promijenili dres to učinili od kada je Izetbegović preuzeo kormilo stranke. Tako da je sva energija opozicije usmjerena prema njemu personalno, odnosno njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović, koju optužuju da je siva eminencija SDA. I ovo je u političkom smislu najgora strana izbora jer se taj dio opozicije sastavljen od SDA-ovih odmetnika primarno rukovodi animozitetom prema Izetbegoviću, dok su im drugi politički ciljevi, hajde da kažemo i izborni programi, u drugom planu. To osiromašuje političku scenu generalno, a izborima daje manju vrijednost jer ne obećavaju tako nužne promjene kako same vlasti tako još više promjenu vladanja i odnosa prema građanima.

UMRTVI IGRU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Samo dvije političke stranke u Sarajevu nisu sa ovakvim raspoloženjem ušle u izbornu kampanju, a to su SDP i Naša stranka. Kao što se samo dvije stranke smatraju saveznicima SDA-u, a to je DF Željka Komšića i Socijaldemokrati BiH Envera Bijedića. Sve ostale stranke, pa čak i nezavisni kandidati su „izišli ispod šinjela“ SDA, a njih je bar desetak. Malo kome je jasno zašto se ne ujedine A SDA Nermina Ogreševića, PDA Mirsada Kukića Kukana, Narod i pravda (NiP) Elemdina Konakovića, potom Nezavisni blok (NB) Senada Šepića i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) Ibrahima Hadžibajrića, i njima se ne priključe nezavisni kandidati poput Fuada Kausmovića, ili Azre Babić. Čak se i Savez za bolju budućnost (SBB) kao i lider ove stranke Fahrudin Radončić može svrstati u ovu grupu stranaka iako u ideološkom smislu on odudara od svih njih.

U političkom smislu nabrojane stranke sliče jedna drugoj „k’o jaje jajetu“, a još veću sličnost iskazuju lideri tih stranka. Razlikuju se samo po tome što su se distancirali od moćnih koruptivno-kriminalnih krugova unutar SDA, što očito građani cijene. Ali to je nedovoljno da bi se suprotstavilo još uvijek najmoćnijoj bošnjačkoj stranci. Sve ove stranke, posebno njihovi lideri, morali su se razviti i nadograditi u političkom, pa i ideološkom smislu kako bi se profilirali i pozicionirali kao realna i prepoznatljiva alternativa SDA. I to je ono sa čim generalno kuburi opozicija i zbog čega vlada opća konfuzija koja rezultira mnoštvom neopredijeljenih birača koji uopće ne izlaze na izbore. Iako će izborna kampanja biti prljava i ostrašćena jer će se voditi rovovska bitka između vladajuće SDA i one ex-SDA grupacije stranaka, to neće animirati biračko tijelo da u većem broju izađe na izbore kako bi odlučilo pobjednika između njih.

Zato će taktika Bakira Izetbegovića biti da „umrtvi igru“ sa realnom opozicijom, a to je SDP i Naša stranka, a ostatak posla prepustit će „psećim brigama“ botova da zastraše (svoje) glasače kako ne bi smjeli glasati za izdajnike stranke, vjere i nacije, kakvim se prestavljaju narodu. Nažalost, Nermin Nikšić i Predrag Kojović su, svjesno ili ne, prihvatili takvu igru i njihove stranke su ušle u kampanju bez žara i elana. SDP se očito nije devranisala uslijed nekoliko frakcijskih sukoba i raskola, a Naša stranka više djeluje kao vego udruženje građana nego politička organizacija koja se mora boriti za (pre)vlast u gradu sa mafijaško-kriminalnim gangovima i klanovima. Nikšić i Kojović, kao ni ostala butum opozicija, nisu ni pokušali odgovoriti na Izetbegovićeve vrlo otrovne optužbe, kako je teško je našem narodu, jer dugo ovo traje, a dio ljudi na kraju počne se istresati na svoje. „Tu energiju koriste populisti i politikanti, oni koji i ne pomišljaju poneki glas oteti od SNSD ili HDZ, ali bi rado išli „umehko“, naročito u Sarajevu“, optužio ih je Izetbegović. Ovo je samo jedan o parametara da opozicija koja nije u stanju valjano i argumentirano odgovoriti Izetbegoviću da je upravo SDA krivac što opozicija ne može prodrijeti tamo gdje vladaju SNSD i HDZ, zbog kolaboracionističke politike koju ova stranka od svog osnutka ima sa hrvatskim i srpskim notornim nacionalistima, a potom i secesionistima.

Ako se opozicija ne može nositi i davati valjane odgovore na ovakve Izetbegovićeve provokacije kako će se, onda, birači iznijeti sa političkim manipulacija podgrijanim na emocijama naciona i vjere?! Dakle, iako su ovi izbori prilika da opozicija definitvno trijumfuje, zbog velikih afera koje su potresle sam vrh SDA, način na koji opozicija djeluje, te nemuštih i bajatih političkih poruka koje opozicioni lideri odašilju biračima, nema mjesta velikom optimizmu.

(TBT)


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 14
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nije majka klela sina što se kocka, već što se vadi: Premijeru ZDK Mirzi Ganiću se omaklo

072info.com

KASUMOVIĆ: Muftija Dizdareviću, da li ste vi odobrili predizborni skup u krugu džamije u MZ Tišina?

072info.com

POKUŠAJI ZASTRAŠIVANJA NOVINARA: Pivić razmišlja o povlačenju u korist A-SDA, biračko tijelo podijeljeno na dva kandidata

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6