Portal 072info

Latinska Amerika u borbi s koronvirusom: Zaraženo 1,2 miliona i umrlo 60.000 ljudi

Latinska Amerika sve teže se suočava s koronavirusom koji se širi ovom regijom daleko brže nego bilo gdje drugo u svijetu. Ovaj dio SAD-a do sada je zabilježio 1,2 miliona zaraženih i više od 60.000 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom. “Posebno smo zabrinuti zbog Centralne i Južne Amerike gdje se u mnogim zemljama iz dana u dan pogoršava epidemiološka situacija”, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi CNN.

Iz WHO-a smatraju da Južna i Centralna Amerika još nisu dostigle vrhunac epidemije, što znači da će i dalje rasti broj novozaraženih i preminulih od Covida-19.

Zdravstvene vlasti širom Latinske Amerike upozoravaju zvaničnike da ne žure sa ukidanjem preventivnih mjera jer bi to moglo dovesti do eskalacije epidemije.

Najteže je u Brazilu koji je do sada zabilježio 645.771 zaraženih koronavirusom i 35.026 preminulih. Uz ovakvo stanje Brazil je po broju smrtnih slučajeva premašio Italiju, a uskoro bi mogao i Veliku Britaniju.

Međutim, vjeruje se kako je broj zaraženih u ovoj zemlji daleko veći s obzirom na izuzetno mali broj dnevnih testiranja.

Medicinsko istraživanje koje je ove sedmice objavio Univerzitet Rio Grande do Sul predviđa kako će Brazil zabilježiti milion zaraženih i 50.000 smrtnih slučajeva do 20. juna.

Podsjetimo, predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nazvao je koronavirus “blagom gripom” kada su se pojavili prvi zaraženi u ovoj zemlji. Brojni stručnjaci, epidemiolozi i vrhunski istraživači u regiji saglasni su da je pogrešan odgovor vlada na širenje virusa doveo do pogoršanja epidemije u Južnoj Americi.

Što je najgore od svega, neki od velikih gradova Brazila počeli su se ponovo otvarati. Rio de Janeiro omogućio je manjim firmama, trgovinama i crkvama da ponovo otvore svoja vrata.

Gotovo 200.000 zaraženih zabilježeno je u Peruu, a 110.000 u Meksiku. Prije nekoliko dana vlasti Meksika registrovale su rekordna 1.092 nova smrtna slučaja od koronavirusa u jednom danu, što je prvi put više nego u SAD.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Rusija odobrila novi lijek za koronavirus

072info

U BiH 215 novozaraženih koronavirusom, umrlo šest osoba

Redakcija

U svijetu trenutno zaraženo 4.548.487 osoba

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME