Lavrov: Nema više zajedničkih projekata s EU-om

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju poručio je da Rusija više ne planira pokretati zajedničke projekte s Evropskom unijom s obzirom na to da Zapad učinkovito vodi hibridni rat protiv Moskve.

Kako kaže, odnosi između Moskve i EU-a su na historijsko najnižem nivou iz, kako je rekao, dobro poznatih razloga.

Brisel krenuo za SAD-om

– Ubrzo nakon što je pokrenuta (op.a. takozvana) “specijalna vojna operacija”, Brisel (Bruxelles) je krenuo stopama SAD-a i NATO-a u hibridnom ratu protiv nas. Šef EU-ove diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) bio je jedan od prvih koji je pozivao na poraz Rusije na ratištu – istaknuo je Lavrov.

Dodao je da više neće biti “posao kao i obično” s takvim akterima. 

– Ne namjeravamo niti kucati na zatvorena vrata, niti pokretati bilo kakve zajedničke projekte. Hvala Bogu, svijet za nas nije samo Evropska unija i imamo puno prijatelja i istomišljenika negdje drugo – poručio je.

Osuda vladajućim elitama

Lavrov je osudio vladajuće elite u EU-u zbog nanošenja štete vitalnim interesima i dobrobiti svojih građana. 

– Oni su slijedili proturusko vodstvo hegemona preko oceana gotovo u potpunoj poslušnosti, a ponekad čak i nadmašujući (SAD) – rekao je.

Ukazao je na zabranu koju je Vašington (Washington) uveo evropskim zemljama, prema kojoj evropske više ne smiju održavati energetski dijalog s Rusijom, za kojeg Lavrov tvrdi da je Evropljanima decenijama garantirao prosperitet bez presedana.

Avaz