Lažni “gladijatori” varali turiste, na prevaru od nekih turista uzeli i po 500 eura

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uobičajeno je da se turisti loše ponašaju u Italiji, ali ovog puta su tri muškarca optužena za zločine ispred Koloseuma mještani.

Muškarci su uhapšeni pod sumnjom za iznudu nakon što su se obukli u gladijatore i centurione i tražili novac od turista za svoje samozvane “carske selfije”, koje su tražili od turista.

Rimska policija Polizia di Stato objavila je vijest na svojoj Facebook stranici, navodeći da su tokom augusta i septembra primili “veliki broj pritužbi stranih turista od kojih je iznuđeno do 500 eura (516 dolara).”

ČITAJ JOŠ:  U decembru u Bosni i Hercegovini boravilo više od 102 hiljade turista

– Modus operandi je bio identičan – napisali su. Muškarci obučeni kao gladijatori ili centurioni navodno bi pozivali svoje žrtve da s njima naprave “carski selfi” ispred Koloseuma, a zatim tražili novac. Ponekad je korišteno i “nasilje i prijetnje”.

Od jednog italijanskog turiste traženo je 40 eura. Kada je odbio, dvojica osumnjičenih su ga opkolili, prijetili da će ga prebiti i navodno od iznudili 150 eura.

Irski turista koji je odbio da plati, rekavši da nema novca, očigledno je odveden do obližnjeg bankomata gdje su ih gurnuli, saopćila je policija. Žrtva je podigla 200 eura i predala, da bi muškarci tražili još i natjerali ih da izvuku još 50 eura.

ČITAJ JOŠ:  U 2022. 1,46 miliona turista, 176,5 hiljada manje u odnosu na godinu prije pojave korone

Uz pomoć rimskog javnog tužilaštva, policija je identifikovala trojicu muškaraca i izrekla im je mjeru predostrožnosti. Dvojici je određen kućni pritvor, a jednom pritvor. Istrage su još u preliminarnoj fazi.

GODISNJICA
MARKETING