Portal 072info

Lažni volonteri na ulicama Sarajeva

slika (4)

Određene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog krsta prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.

“Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog krsta u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca”, kazala je Feni sekretar Crvenog krsta opštine Centar Džemila Ramizi.

Dodala je da volonteri Crvenog krsta prodaju samo dvije vrste markica, a to su markice “Nedjelje borbe protiv tuberkuloze” u septembru te “Nedjelje Crvenog krsta” u maju, za koje imaju odobrenje od Opštine Centar i MUPKS-a.

Naglasila je da volonteri Crvenog krsta ne skupljaju priloge po ulici, već isključivo vrše programske aktivnosti koje su definisane Statutom i Programom rada Crvenog krsta. Građani koji žele dati prilog, trebaju doći u prostorije Crvenog krsta, a za donaciju će dobiti potvrdu.

“Zato molim građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao naši volonteri. Sve naše akcije su transparentne”, naglasila je Ramizi.

Podsjećanja radi, ovog ljeta u centru Sarajeva bio je prisutan veliki broj mladih ljudi koji su prodavali čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

Duž glavne pješačke zone u Ferhadiji, mladi akviziteri su bili raspoređeni tako da gotovo nijedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke u ime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske “kase” postavljene na ulici.

Nekoliko prodavaca je tada potvrdilo da radi za firmu “Av Card”, a direktor ove firme iz Sarajeva i sestrinske firme “Prokard” d.o.o. iz Bijeljine Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizuje prodaju spomenutih čestitki “nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom”.

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević demantovao je ovakve navode te prodaju čestitki nazvao “modernim prosjačenjem i pljačkom građana”.

FENA

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box