LeBron James potpisao rekordni ugovor s Lakersima, dočekat će i da zaigra sa sinom u NBA ligi

Podijelite vijest

LeBron James je produžio ugovor s Los Angeles Lakersima i postao najplaćeniji košarkaš u historiji.

James, koji će u decembru napuniti 38 godina, je ušao u posljednju godinu ugovora i navijači Lakersa su bili zabrinuti da li će Kralj odlučiti otići, no sada mogu odahnuti.

LeBron je produžio saradnju na dodatne dvije godine uz opciju produženja na treću, što znači da će zagaziti u petu deceniju života igrajući u NBA ligi.

Jedan od najboljih košarkaša u historiji će ove sezone zaraditi 46,7 miliona dolara, a produženjem ugovora i dodatnih 97,1. To znači da će u karijeri ukupno zaraditi 532 miliona dolara, čime će postati najplaćeniji košarkaš u historiji i skinuti Kevina Duranta s trona.

LeBron bi mogao zaraditi i više u slučaju povećanja salary capa, a predviđa se da bi mu novi ugovor mogao donijeti i do 111 miliona dolara.

James je ovim produženjem ugovora jasno stavio do znanja da u bogatoj karijeri želi postići još dvije velike stvari – postati najbolji strijelac NBA lige u historiji i zaigrati sa sinom u ligi.

LeBron je drugi strijelac u historiji sa 37.062 poena, a vodeći Kareem Abdul-Jabbar je u karijeri postigao 38.387.

Ukoliko James nastavi postizati prosječno 27 poena, prestići će legendarnog Kareema već ove sezone, a novim ugovorom će najvjerovatnije postati i jedini igrač s više od 40.000 poena u NBA ligi.

I dok su svi bili svjesni da će LeBron kad-tad srušiti Kareemov rekord, mnogi su bili skeptični kada je prije nekoliko godina LeBron objavio kako namjerava igrati u NBA ligi dovoljno dugo kako bi zaigrao sa sinom Bronnyjem, a potpisom novog 2+1 ugovora je otvorio šansu za ispunjenje tog sna.

Bronny (17) trenutno igra za srednju školu Sierra Canyon High School u Los Angelesu, a na NBA draft bi se mogao prijaviti u ljeto 2024. godine, a tada bi LeBronu počinjala posljednja godina ugovora s Lakersima u kojoj bi ušao u petu deceniju života.

LeBron bi do 29. juna 2024. morao odlučiti da li želi produžiti saradnju i na sezonu 2025/2026, a ukoliko ga zdravlje posluži nema sumnje kako će to i uraditi i pored toga što će imati 41 godinu, te bi imao šansu čak dvije sezone igrati sa sinom čime bi porodica James postala jedinstvena u historiji NBA lige, no ne i košarke.

Naime, već i ranije očevi i sinovi su igrali zajedno i to čak u istim timovima, a najsvježiji primjer je u Bosni i Hercegovini gdje su Mirza i Benjamin Teletović zaigrali zajedno u dresu jablaničke Turbine.

klix.ba


Podijelite vijest