LEDENI APRIL NE POSUSTAJE: Hladno vam je, pogledajte šta vas čeka iduće sedmice…

Podijelite vijest

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu osvanulo je pravo zimsko jutro, a grad se probudio prekriven snje¸nim pokriva?em. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajans?)

Iako bh. meteorolozi najavljuju smirivanje vremena i nešto toplije dane od kraja sedmice, dugoročne prognoze ne nude razloga za optimizam.

Ako ste pomislili da su kiša, snijeg, i temperature na granici nule usred aprila samo prolazni talas u BiH, koji će potrajati tek nekoliko dana, prevarili ste se. Iako bh. meteorolozi najavljuju smirivanje vremena i nešto toplije dane od kraja sedmice, dugoročne prognoze ne nude razloga za optimizam.

Poznati norveški sajt Yr.no najavljuje tek djelimičan prestanak padavina u subotu, 19. aprila, ali i dalje vrlo niske temperature koje bi se do kraja dana mogle popeti na nesigurnih 11 stepeni. No snijeg i hladni talas sa bosanskih planina ne bude nadu u takvo što, pa se nešto toplije vrijeme prvog dana vikenda može očekivati samo u Hercegovini.

Malo bolja situacija slijedi u nedjelju, te bi u narednim danima, od 20. do 23. aprila, moglo doći do porasta temperatura uz vrlo promjenjljive vremenske prilike – čas sunce, čas oblaci i pljuskovi. No, s obzirom da prognoze najavljuju najviše temperature i do 19 stepeni, bit će to prava blagodet u odnosu na ovu sedmicu.

Međutim, poboljšanje će biti kratkog maha, pa se već od četvrta, 24. aprila, očekuju nove padavine koje će potrajati sve do kraja mjeseca, a za utjehu ostaje tek podatak da temperature neće padati ispod 10 stepeni.

I jedna nod najposjećenijih svjetskih meteoroloških stranica AccuWeather.com najavljuje slično vrijeme, doduše s nešto više optimizma za vikend i početak naredne sedmice, kada se predviđa stabilno i sunčano vrijeme, uz temperature do ugodnihj 19 stepeni. Potom slijedi novi kišni talas i novi pad temperatura, uz po koji sunčani dan, ali se za kraj mjeseca najavljuje stabilizacija vremena.

Tako bi 1. maj mogao započeti sunčano i sa temperaturama od preko 20 stepeni.

depo.ba