Portal 072info

LEDENI IZAZOV U BIH: Svi o namjeri, niko o novcu

Smrtonosna bolest amiotrofična lateralna skleroza postala je poznata zahvaljujući viralnom hitu polijevanja hladnom vodom.

Ledeni izazov, koji bi trebao poslužiti prikupljanju novca u dobrotvorne svrhe, prvenstveno za oboljele od ALS-a, nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu, odazvali su se muzičar Dino Merlin, direktor SFF-a Mirsad Purivatra, premijer USK-a Hamdija Lipovača, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, novinar i urednik TV Pink BH Aleksandar Hršum, nogometni reprezentativci Edin Džeko, Miralem Pjanić, Emir Spahić, Asmir Begović…

Opaka bolest

Predsjednik HDZ-a BiH svoj humanitarni prilog obećao je dati obitelji Mladena Ćavara iz Mostara. Predsjednik RS-a Milorad Dodik prvobitno nije pokazao interesovanje da prihvati ledeni izazov na koji ga je pozvao premijer USK-a Hamdija Lipovača. Ipak, jučer je iz kabineta entitetskog predsjednika saopćeno da će lično uplatiti 500 KM na račun udruženja oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i tako učestvovati u globalnoj akciji.

– Za humanost nije potreban izazov, već svijest o važnosti problema. Neću se polijevati vodom, niti ću prozivati ikoga pojedinačno da to dalje čini, ali pozivam sve one koji to mogu, da se uključe u borbu protiv ove opake bolesti na način da doniraju novčana sredstva, rekao je Dodik.

Direktor SFF-a Purivatra, koji se odazvao ledenom izazovu na zatvaranju 20. izdanja SFF-a, kazao je kako će donirati novac u humanitarne svrhe, ne precizirajući koliko i kome. U kratkoj izjavi za naš list jučer je rekao kako će do kraja sedmice saopćiti tu informaciju.

Mnogi trebaju pomoć

– Ne bih da licitiram iznosom i mislim da je to manje bitna stvar. Suština je dobra namjera i dobra volja da se odazove svako ko je u mogućnosti i ko smatra to prigodnim u bilo kojem humanitarnom pozivu. Pogotovu osobe koje se bave društveno odgovornim poslom i na taj su način u javnom životu BiH. Ova kampanja, kao i svaka druga koja podiže svijest o bilo kojem problemu, svakako da je dobrodošla. Odgovorio sam izazovu.

Također će pored mene Saša Cvijetić i Emina Ganić, koje sam pozvao, uplatiti sredstva ili su već uplatili nevladinoj organizaciji Autizam u BiH. S obzirom na to da nije bilo registrovanog udruženja za ALS, bilo mi je malo degutantno da sredstva uplaćujem u SAD, pored ovoliko udruženja i problema koji postoje u BiH i onda sam se opredijelio da to bude Udruženje Autizam u BiH, kazao je Damir Mašić.

Oslobodjenje.ba 

Podijelite članak