Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe? – “Nek se raja liječi, hajde da ne budemo zaostali”

Screenshot 3 1 15

Na legalizaciju kanabisa Bosna i Hercegovina čeka već godinama. Postavlja se pitanje kada će, i da li, doći do izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Državni parlamentarac Saša Magazinović jedini je, možda, koji u Parlamentarnoj skupštini BiH pravi konkretne korake za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali napretka nema.

– Nužna je hitna legalizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ulje kanabisa je lijek i spas za mnoge. Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski parlament preporučuju legalizaciju – riječi su Magazinovića.

Mnoge zemlje, poput Nizozemske, Portugala, Kanade, susjedne Hrvatske, imaju uređeno ovo pitanje i upotreba ove supstance je dozvoljena.

Tokom prošle sedmice, službenici Uprave policije MUP-a ZDK su proveli akciju kodnog imena “Meta”, u kojoj je privedeno devet osoba zbog sumnje u više krivičnih djela, između ostalog i za “Neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga” čime se ponovo pokrenulo pitanje legalizacije ove biljke.

To bi mnogo značilo pacijentima u procesu liječenja, a najčešća primjena medicinskog kanabisa je kod pacijenata sa multipla sklerozom, kancerom, artritisom, hroničnim bolom, epilepsijom,…

Tim povodom, pitali smo građane Sarajeva šta oni misle da li bi trebalo legalizovati kanabisovo ulje u medicinske svrhe, a ovo su njihovi odgovori:

– Nek je država legalizuje, hajde da ne budemo zaostali; Ukoliko se ustanovi da ima više koristi nego štete trebalo bi je legalizovati; Obavezno, čuli smo da je to dobar lijek za neke bolesti; Nek se raja liječi, izgleda da je to dobro; Naravno da treba, puno ljudi ga koriste u strahu a imaju pozitivne rezultate; U medicinske svrhe da, inače sma itekako protiv… neki su od odgovora naših građana, a ostatak možete pogledati u videu.

IZVOROslobođenje
Prethodni članakSLUČAJ U BIH: Asmir uperio pištolj doktorici u glavu, nije bio zadovoljan objašnjenjem o produženju bolovanja
Sljedeći članakDodik: Njemački vojnici nisu dobrodošli u BiH