AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ako pustite da neke predmete u kući prekrije gusta prašina, možete izazvati i požar! Ovo su najprljaviji dijelovi svakoga stana koje obično zaobilazimo prilikom čišćenja.

Jedno istraživanje pokazalo je da je površina daljinskih upravljača jedno od najvećih legla bakterija i virusa. Čak i ako ste pobornik zdrave prehrane pa umjesto čipsa i smokija uz televiziju grickate bademe ili jedete jabuku, ostaci hrane padaju na daljinski. Osim toga, sigurno vam se često dogodi da dođete kući i upalite TV a da prethodno niste oprali ruke. Ili imate malu djecu koja svojim rukama diraju sve i svašta? Milion je situacija u kojima vaš daljinski upravljač skuplja prljavštinu i klice, a kad ste ga zadnji put očistili? Pošpricajte ga s vremena na vrijeme nekim dezinfekcijskim sredstvom, a obrišite krpom i prostor oko dugmića. 

Ne želimo vas plašiti, ali najprljavije mjesto u vašem domu definitivno nije wc daska. Puno je vjerovatnije da su to prekidači u kuhinji, kupaonici i drugdje. 

Klice širite kako palite i gasite prekidače, pa ih barem jednom sedmično prebrišite dezinfekcijskim sredstvom.

Ne ubacite uvijek otpatke tačno u kantu za smeće? Nekad se otpaci odbiju o zid i padnu na pod. S njega uglavnom pokupite prljavštinu, ali nemojte zaboravljati to napraviti i na prostoru iza kante na kojem se, osim mrlja, mogu skupljati i bakterije.

Aparat za kafu / Kuhalo za vodu

Kafa nas pokreće, ali i ona može biti izvor zaraze. Vjerovatno lonac za kafu perete svaki dan, ali jeste li se ikad sjetili počistiti i ostatak aparata?  Jedno istraživanje je  pokazalo je da spremnik za kafu jedno od najprljavijih mjesta u kući.  

Skinite sve dijelove koje možete i operite ih u mašini za suđe. Zatim očistite spremnik za kafu mješavinom vode i sirćeta. Isto možete napraviti i s kuhalom za vodu.

Bacite li tu i tamo u smeće ambalažu u kojoj je ostalo malo soka? Nema veze što smeće ide u vrećicu, bakterije i zarazne klice nađu svoj način da prodru kroz nju. To ne znači da svaki put kad mijenjati vrećicu morate čistiti kantu, ali napravite to s vremena na vrijeme.  Ako živite u kući s dvorištem, iznesite kantu vani i temeljito iznutra i izvana operite nekim jakim sredstvom i dobro isperite. Ako živite u stanu, to možete napraviti u kupaonici. 

Uz pravilno održavanje, četke za kosu mogu potrajati do tri godine. No, šta znači pravilno održavanje? Ručno odstranite dlake nakon svakog korištenja, a jednom mjesečno operite četku sapunom i ostavite da se suši preko noći.

Nove perilice koje se pune s gornje strane su generalno bolje od starih modela, ali ono što je kod njih loše je da se u bubnju kod takvih vrsta brže skuplja plijesan. Možda se primijetili da vaša odjeća ima ustajao miris iako ste je upravo oprali.  Umjesto da mijenjate omekšivač, dobro očistite bubanj svakih mjesec ili dva. Stavite malo sirćeta umjesto deterdženta i upalite program koji pere na najvišoj temperaturi. 

Da, dobro ste pročitali. Sijalice vjerovatno niko ne čisti, ali bolje obrišite prašinu s njih, jer se mogu zapaliti.

Avaz