Lego uvodi novo pravilo kod proizvodnje igračaka, ukida ‘rodnu pristrasnost’

11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Popularni danski proizvođač igračaka za djecu Lego najavio je pokretanje kampanje kojom žele ukloniti “rodnu pristrasnost” iz svojih proizvoda, kako bi spriječii “nejednake i ograničavajuće” stavove prema kreativnosti i igranju među djecom, poručili su iz kompanije.

Odluka je donešena nakon provedene studije koja je pokazala kako su upravo djevojčice izložene nejednakostima i ograničenjima pri korištenju igračaka.

Studija je provedena među skoro sedam hiljada djece i roditelja u sedan zemalja, koji su govorili o svojim pogledima o karijerama, vannastavnim aktivnostima i igračkama. Studija, koju je za Lego proveo istraživački institut glumice Geene Davis, pokazala je kako bi 76 posto roditelja ohrabrilo dječake da se igraju s Lego kockicama a tek 24 posto bi isto uradilo s djevojčicama.

Izvještaj o rezultatima studije, čije objavljivanje se poklopilo sa Međunarodnim danom djevojčica, pokazao je kako će roditelji skoro pet puta češće podržati igru presvlačenja kod djevojčica prije nego kod dječaka, a oko četiri puta češće će ih poticati da plešu ili se igraju u kuhinji. S druge strane, roditelji će češće podržati igrice kodiranja ili sportske igre među dječacima.

Iz kompanije Lego su za medije izjavili kako postoji “potreba da društvo obnovi percepcije, djela i riječi kako bi se podržalo kreativno osnaživanje sve djece.”

Korist od kreativnih igara kao što su izgradnja samopouzdanja, kreativne i komunikacijske sposobnosti se osjećaju kod sve djece a mi se još suočavamo sa staromodnim stereotipima koji etiketiraju aktivnosti kao podobne samo za jedan konkretan rod”, kazala je Julia Goldmin, predstavnica marketinga u Legu.

Istraživanje je također pokazalo kako mnogi roditelji zamišljaju muški rod kada razmišljaju o raznim profesijama, bez obzira da li imaju kćerke ili ne. Rodne predrasude su najistaknutije kada se radilo o profesijama kao što su inženjerstvo, gdje je čak 89 posto roditelja pomislilo kako se radi o profesiji za muškarce. Također, pet puta je veća vjerovatnost da će isto razmišljati kada se radi o sportu ili nauci.

Iz kompanije su najavili kampanju ‘Spremni za djevojčice’, čiji je cilj promocija kreativnosti kod djevojčica. Serijom kratkih filmova stavit će se naglasak na dostignuća djevojčica i mladih žena, uključujući Fatimu Alkaabi, najmladju inovatooricu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i 11-godišnju Chelsea Phaire, koja je osnovala humanitarnu organizaciju za pomoć u umjetničkim potrepštinama za djecu u Africi.

Znamo da trebamo odigrati ulogu u ispravljanju ovih stvari, a ova kampanja je jedna od nekoliko inicijativa kojima podižemo svijest o ovom problemu i činimo da Lego bude što inkluzivniji što je moguće”, dodala je Goldmin.

GODISNJICA
MARKETING