Portal 072info

LEJLA SELIMOVIĆ: Zeničanka od starog namješta pravi umjetnička djela (FOTO)

Lejla Selimović je mlada djevojka iz Zenice, a koja se bavi redizajniranjem i oslikavanjem starog namještaja. Starom namještaju Lejla pomaže da ponovo “oživi” praveći od njega pravo umjetničko djelo. Svoj hobi mnogo voli i mnogo mu je predana, pa je produkt svega toga kvalitet i ljepota namještaja koji iz Lejline radionice nastavlja svoj život u toplim domovima. Kako je sve počelo i šta je zapravo “Wood surgery” otkrivamo u nastavku.

Razgovarao: Almedin Rekić

Kada ste se počeli zanimati za ovaj hobi?

Do svega ovoga došlo je vrlo spontano. Kako je u našim salonima namještaja veoma teško pronaći zanimljive komade, a i kada se pronađu u pravilu su duplo skuplji od standardnih modela, počela sam preuređivati namještaj za sebe. Sve više vremena posvećivala sam traganju za starim zaboravljenim komadima i istraživanju tehnika, ali i načina preuređenja istog. Nisam imala apsolutno nikakvog iskustva, niti stručne pomoći, ali je u meni postojala želja da napravim nešto lijepo od naizgled nupotrebljivog komada. Fotografije komada koje sam radila za sebe počela sam objavljivati na Facebook profilu, te su mi se uskoro počeli javljati oni koji su željeli da i neki njihov komad redizajniram na sličan način. Iz dana u dan pristizalo je sve više narudžbi i posla je bilo sve više.

Koji komadi namještaja su prvi prodani?

Prvi komad koji sam redizajnirala po narudžbi bio je stari kredenac. Klijent je bio i više nego zadovoljan i to mi je bio vjetar u leđa da nastavim.

Šta ljudi najviše kupuju iz vaše radionice?

U zadnje vrijeme sam primjetila da najveći interes kupci pokazuju za redizajnirane retro fotelje, koje radimo po njihovim željama.

Da li je teško oformiti svoj ‘brend’ u našoj zemlji i da li ste nailazili na poteškoće prilikom toga?

Ja ne bih koristila riječ brend, ali o nekom prepoznatljivom imenu i usluzi se može govoriti. Svakako da nije lako bukvalno ni od čega napraviti neki produkt, prije svega osmisliti djelatnost, a onda ustrajati bez obzira na, uglavnom, nepovoljne okolnosti.

Koje usluge obuhvata “Wood surgery”?

Pored usluge redizajniranja i oslikavanja starog namještaja različitim tehnikama rada, naša radionica nudi usluge kreativnog uređenja enterijera preferirajući stari redizajnirani namještaj, te usluge uređenja i dekorisanja izloga. Redizajniranim komadima namještaja uspjela sam urediti jedan kafić i dućan zdrave hrane u Zenici, te jedan tematski apartman u Istri.

S obzirom da je Vaš rad jedan vid umjetnosti, gdje pronalazite inspiraciju za svoja djela?

U pravilu čim vidim neki komad koji je odslužio svoje, a koji mi je inspirativan dizajnom, imam predstavu kako bi mogao izgledati. Ako možemo govoriti o nekom talentu u svemu ovome, to bi bilo da se u ružnom vidi lijepo – da se u nečemu što većina smatra otpadom, može vidjeti potencijal i ljepota.

Da li ste razmišljali o otvaranju “Wood surgery shop”-a?

Svakako bi bilo lijepo jednog dana imati i mali izložbeni salon, ali za sada je to daleka budućnost.

Gdje se mogu pogledati i kupiti stvari iz vaše radionice?

Ova djelatnost osmišljena je i funkcioniše tako da naručilac sam donese stari komad namještaja koji redizajniramo po njegovoj želji. Dakle ne radi se o prodaji pojedinačnih komada, mada se zna desiti da u ponudi imamo i gotove komade koje sam radila ”po svom” .Fotografije tih komada redovno objavljujem i reklamiram na Facebook page-u ”Wood Surgery – Redizajn i oslikavanje starog namještaja” i web stranici www.wood-surgery.com.

I za kraj, šta bi ste poručili ljudima koji žele od svog hobija napraviti biznis?

U vremenu u kojem je iz dana u dan sve teže pronaći adekvatno zaposlenje u struci, mislim da mladi ne trebaju bježati od alternativnih rješenja. Tu kao bitan faktor vidim ljubav prema onome što se radi – kad postoji ljubav onda ništa nije teško. Treba vjerovati u sebe i svoju ideju, ali i biti spreman jako puno raditi, učiti, odricati se.

Kako to izgledaju neki od Lejlinih radova, pogledajte u fotogaleriji…

[Galleries 501 not found]

Podijelite članak