Portal 072info

Lejla Tanović ostvarila ranking karijere

Najbolja bh.biciklistkinja Lejla Tanović (21) članica biciklističkog Kluba „Puls“ i profesionalnog tima Salcano Cappadocia je nakon zadnjeg upisa bodova ostvarila najbolji ranking karijere na UCI listi. Tanovićeva tako sada zauzima 90.mjesto na UCI listi što je najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o jedinstvenoj rang listi profesionalnih biciklista bez starosnih ili drugih kategorija. 

– Lejla je odvozila najbolju sezonu u svojoj karijeri, 90.mjesto na svijetu je nagrada za kraj sezone. Ove godine je osvojila drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj u najjačoj elite kategoriji, pored toga je šest puta osvajala medalje na UCI utrkama. Ipak napredak na UCI listi je najviše pridonijelo osvojeno 3.mjesto na UCI C1 utrci u Istanbulu. Sada nastupa pauza pa pripreme za sljedeću sezonu gdje nam je cilj ulazak u najboljih 60. na svijetu što bi uveliko olakšalo prikupljanje bodova za odlazak na Olimpijadu u Tokyo 2020 – rekao je trener Amar Njemčević

Na domaćoj sceni Lejla je četvrti put zaredom ukupni pobjednik Premijer lige BiH, što je njena 9-ta titula državnih takmičenja. 

– Sezona je bila veoma duga i teška, ipak moj trud se isplatio i veoma sam sretna zbog toga. Bila sam najspremija za najbitnije utrke i osvojila vrijedne UCI bodove zahvaljujuči programu treninga koje je pripremio moj trener. Osvojila sam četvrtu titulu pobjednika Premijer lige, što mi je uz 5. titula državnog prvaka ukupno 9-ta titula. Drago mi je da smo uspjeli nači vremena da nastupim na domaćim utrkama radi suzbijenog rasporeda međunarodnih takmičenja.

Zadovoljna sam 90. mjestom ali ipak znam da mogu puno više, tako da nam je sljedeće sezone cilj ući u prvih 60 na svijetu. I nakon toga prikupljanje bodova za odlazak na Olimpijske igre u Tokyo 2020 – kaće Lejla Tanović.

nap.ba

Podijelite članak