Lendo: I ovaj napad na bošnjačke povratnike direktna je posljedica Dodikove retorike

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo najoštrije je osudio brutalni napad na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada.

“I ovaj napad na bošnjačke povratnike direktna je posljedica retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji svojim svakodnevnim govorom mržnje, dehumaniziranjem Bošnjaka i uskraćivanjem njihovih osnovnih prava podstiče i ohrabruje ovakve kukavičke napade”, poručio je.

Lendo je pozvao nadležne institucije da najoštrije sankcionišu napadača na bračni par Memišević, a predstavnike političke vlasti u entitetu RS da konačno počnu raditi na stvaranju sigurnijeg ambijenta za povratnike, te da prestanu sa njihovim obespravljivanjem i širenjem govora mržnje koji doprinosi učestalim napadima na Bošnjake i njihovu imovinu.

“Neprihvatljivo je da žrtve stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Višegrada i cijelog prostora današnjeg entiteta RS i danas, tri decenije nakon što su ti zločini počinjeni, trpe nasilje i ugnjetavanje. Fadilu i Ajši Memišević želim što brži oporavak i izlazak iz bolnice”, navodi se u saopćenju Refika Lende.

Klix