Lendo: Stavovi Vlaisavljević usmjereni na širenje svih oblika mržnje i netrpeljivosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, gostujući u programu N1 televizije, kazala je, između ostaloga da ratne zločince nakon odsluženja kazne treba rehabilitovati i složila se sa citiranim riječima Lidije Bradare da ratni zločinci nakon odsluženja kazne nisu više ratni zločinci, navodi se u današnjoj reakciji potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Civilizirani i demokratski svijet

Lendo je naglasio da “krivično gonjenje ratnih zločina ne zastarijeva, a kazna izrečena Dariju Kordiću za ratne zločine koji obuhvataju i masakar u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka, se ne brišu”.

– Za civilizirani i demokratski svijet, Kordić je bio i ostao isto ono što su i njegovi ideolozi bili nakon procesa u Nirnbergu – ratni zločinac! – poručio je Lendo.

Prema njegovim riječima, stavovi i tvrdnje koje je Sanja Vlaisavljević iznijela i potvrdila, predstavljaju kontinuitet njenih javnih nastupa, koji su u pravilu usmjereni na širenje svih oblika mržnje i netrpeljivosti.

– Ona svoje stavove nikada nije mijenjala niti ih je ublažavala, nije to uradila ni prilikom oktroisanja Vlade Federacije, niti prilikom potvrđivanja iste u Parlamentu Federacije BiH. Nikada nije bježala od “retorike podjela”, termin koji je međunarodna zajednica, izgleda rezervisala isključivo za svaki glas Bošnjaka protiv nepravde i opasnosti koja prijeti njihovom biološkom i političkom opstanku. Kada su zastupnici Trojke+ podigli svoje ruke za oktroisanu Vladu Federacije, znali su bez dileme šta Sanja Vlaisavljević misli, govori i kakav je njen stav prema zločinima izvršenim nad Bošnjacima i ratnim zločincima presuđenim radi izvršenja tih ratnih zločina. Svakako, nije im moglo ostati nepoznato da se u sistemu vrijednosti Sanje Vlaisavljević, lik i djelo Darija Kordića uzdižu na nivou osnovnih načela i principa. Sve ovo zna i nametnuti premijer Nermin Nikšić i svi njegovi ministri – istakao je Lendo.

“Kakvu poruku šaljemo mladim ljudima”

Dodao je da “zabrinjava činjenica da Sanja Vlaisavljević, obavlja javnu dužnost u sklopu koje se svakodnevno i neposredno nalazi u kontaktu sa mladim i talentovanim ljudima iz oblasti kulture i sporta”.

– Kakvu to poruku šalje upravo tim mladim ljudima, treba pitati i visokog predstavnika, koji je svojom odlukom, oktroisao ovu Vladu i u njoj za ministricu Sanju Vlaisavljević. Da li bi ste vi gospodine Šmit u Njemačkoj prije izabrali zastupnika ideje Willy Brandta ili bi ste izabrali zastupnika teze da oni koji su osuđeni u Nirnbergu nakon odležane kazne, nisu više ratni zločincima i da ih treba rehabilitovati, te da njihove ideje treba izdići na nivo načela i principa? Vi gospodine Šmit najbolje znate da je Njemačka u decenijama nakon Drugog svjetskog rata postala primjer u svijetu prema nultoj toleranciji za ideje i sve povezano sa idejama presuđenim u Nirnbergu i da nikada niti jedan vaš civlizovani sunarodnik ne bi prihvatio nikakvu protivkorist da podrži ili glasa za nekog ko brani te ideje ili presuđeneosobe radi tih ideja. Pošto ste u svojstvu visokog predstavnika, Sanju Vlaisavljević oktroisali u vladu, možete se smatrati i dijelom odgovornim što je ona dobili priliku, sredstva i platformu da širi sve oblike mržnje i netrpeljivosti na način kako je to uradila jučer u programu N1 – navodi se u reakciji potpredsjednika FBiH Refika Lende, saopćeno je iz njegovog Kabineta.