Leptiri bez krila nižu uspjehe: Iako su među najmlađima osvojena je medalja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dječak Ismail Zulfić, poznat kao “Leptir bez krila”, donio Bosni i Hercegovinu historijsku medalju! Bronza na paraplivačkom mitingu Svjetske serije u talijanskom gradu Linjanu.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvodio je selektor i klupski trener Plivačkog kluba SPID Amel Kapo uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića i Ismaila Barlova. Oni su bili gosti Novog dana kako bi pričali o mitingu i ciljevima koje žele dostići.

Postigli ste velike stvari na posljednjem paraplivačkom mitingu u Italiji?

“Donja uzrasna granica za nastup na Evropskim i Svjetsim takmičenjima je 12 godina, a oni su već sa 12 krenuli u to. Super dobar početak velike međunarodne karijere”, rekao je Kapo.

Zulfić je ostvario sjajan rezultat za BiH. Koliko je sretan bio kad je uspio u tome?

“Razmišljam da popravim vrijeme kad plivam, vodim računa o svemu” kratko je odgovorio “Leptir bez krila”.

Nakon povratka sa mitinga, kolege u školi su priredile lijep doček. Tu su bili učenici, nastavnici, direktor.

“Osjećao sam se lijepo, nisam to očekivao”, rekao je Zulfić.

Njegov kolega Ismail Barlov je također ostvario značajne rezultate. Kako je on počeo, šta je bio motiv?

“Roditelji su vidjeli klub, samo radi zdravlja sam krenuo. Trener je prepoznao potencijal” izjavio je Barlov.

Trener Kapo ističe kako osobe sa invaliditetom nemaju dovoljno prilika da se bave sportom.

“Osobe sa invalidietom nemaju priliku da se bave sportom. No, plivanje je možda i jedini sport koji to omogućava. Imamamo oko 30 takmičara, imamo 2 međunarodno klasifikovana plivača. Mi u klubu gledamo šta oni mogu i šta možemo izvući od njih. Trudimo se pružiti im priliku. Navikli smo da ih ljudi u BiH prepoznaju. Kad smo otišli na miting i kad drugi plivači počnu da se slikaju s njima dvojicom to je ogromno” rekao je Kapo te dodao:

“Njih dvojica su bili najmlađi paraplivači. U finalu najbliži Ismailu je bio stariji četiri godine. Najstariji je otprilike imao 30 godina. U ovom uzrastu kad je neko stariji pola godine to je veliko, a ne četiri. Naši treneri rade odličan posao.”

Kakav je osjećaj bio plivati u finalu?

“Pitao sam se hoće li me drugi pobijediti, bojao sam se malo. Na 50m delfin mislio sam da ću osvojiti medalju”, rekao je Zulfić.

“Mi njih ne opterećujemo medaljama. Njihov zadatak je popraviti vrijeme, medalje se osvajaju na treninzima. Nismo željeli stvarati pritisak Ismailu. Barlov je imao veću tremu na tribini gledajući Zulfića nego kad se pliva” izjavio je Kapo.

Raširiti zastavu Bosne i Hercegovine na velikom takmičenju među brojnim drugim. Kakav je osjećaj?

“Teško jeste, pogotovo se bojimo da nešto ne pođe po krivu, tu smo ipak nas dvojica. Velika odgovornost je to” rekao je Barlov.

Koliko podrške imaju od nadležnih institucija, kakva je situacija danas?

“Kad se vratimo unazad sedam godina i pogledamo danas to je ogromna razlika. Imamo dobru podršku i pokazat ćemo da smo vrijedni ulaganja. Oni su prvi put bili 7 dana odvojeni, popravili su svoja vremena u prosjeku od 5-7 sekundi. Sad već možda možemo početi sanjati neke stvari. Njihovo je samo da treneiraju, a mi ćemo se boriti. Kad je Zulfić trebao u vrtić krenuti u Zenici, većina vrtića je zatvorila vrata” izjavio je Kapo.

Ambicije, želje, naredni koraci… javnost očekuje nove medalje?

“Naše su želje da otiđemo u Pariz na Paraolimpijadu” rekli su Zulfić i Barlov.

N1