Portal 072info

Lice žene određuje dužinu veze

liceMuškarci koji žele kratku vezu više vole žene sa “ženstvenim” crtama lica, navodi se u objavljenoj studiji koja se bavila evolutivnim determinantama igre parenja.

 Ženske crte poput manje vilice i punijih obraza usko su povezane sa privlačnošću žene koja je, pak, uzeta kao indikator zdravlja, mladosti i vijernosti, navodi se u studiji koju je prenio Frans press. Ženske crte lica povezane su sa višim nivoom estrogena koji je pak povezan sa reproduktivnim uspjehom. Studije o faktorima koji utiču na udvaranje kod ljudi i koje su bile fokusirane na žene pokazale su i da žene više vole “razbacanije” muškarce za kratku vezu, a “štrebere” da se skrase jer smatraju da će im oni biti od veće pomoći u podizanju djece.

U studiji u kojoj je učestvovali nekoliko stotina heteroseksualnih muškaraca, tim istraživača pokazivao je slike ženskih lica i tražio od subjekata-volontera da izaberu one sa kojima bi bili u “avanturi” i one sa kojima bi bili u ozbiljnoj vezi.

Postojale su dvije verzije svakog lica – jedna sa nešto ženstvenijim crtama i druga muškobanjastija. Lica su sastavljena od crta lica Evropljanki ili Japanki.

 Stručnjaci su otkrili da su muškarci žene sa ženstvenijim crtama lica prije birali za avanturu. Ova sklonost naročito je izražena među muškarcima koji su već bili u ozbiljnoj vezi. Autori studije objašnjavaju da “zauzeti” muškarci “opuštaju” svoje standarde u izboru kratkoročnog partnera dok kada se odlučuju za dugoročnu vezu, biraju partnera koji je manje atraktivan ili manje ženstven.

Ranija istraživanja pokazala su da su zgodne žene manje vijerne, naročito ako im partner nije pretjerano lijep. “Ako ih partnerka vara, muškarac rizikuje da podiže dijete koje nije njegovo”, navodi se u studiji autora Entonija Litla sa Univerziteta Stirling i Benedikta Džonsa sa Univerziteta Glazgov.

 

Podijelite članak