Portal 072info

Licemjerna EU: BiH zabranjeno izvoziti u Hrvatsku, a od nas traže da Hrvatima otvorimo granice

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Bosna i Hercegovina do 1. januara 2016. godine mora osigurati povlastice za uvoz roba iz Hrvatske. Ukoliko to ne ispoštuje, iz Evropske komisije (EK) prijete da će Bosni i Hercegovini uvesti sankcije na izvoz u Evropsku uniju, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sankcije prema BiH bi podrazumijevale uskraćivanje ili smanjivanje povlastica koje naša zemlja trenutno ima prilikom ionako ograničenog izvoza u EU. Te povlastice se prije svega odnose na izvoz krastavaca, voća, paradajza…

EU od bh. vlasti traži da Hrvatska u BiH može uvoziti robe po pojednostavljenoj proceduri, sa nultom ili nižom carinom, kao što je to bio slučaj prije nego je Hrvatska postala članica Evropske unije polovinom prošle godine.

Domaći stručnjaci snažno se opiru zahtjevima EK, napominjući da ukoliko bi BiH pristala na ove zahtjeve, to bi bio snažan udarac za ionako krhku ekonomiju BiH.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH i Ministarstva vanjske trgovine BiH se nadaju da će uspjeti ubijediti EK da odustane od zahtjeva prema BiH. Privrednici iz BiH pozivaju građane da kupovinom domaćih proizvoda pomognu bh. privredu, koja se već godinama suočava sa nelojalnom konkurencijom iz uvoza, piše NAP.

Podijelite članak