Portal 072info

Lična imovina bh. sudaca i tužitelja prestaje biti tajna

Pravosudne institucije napokon su se usuglasile pa imovinski kartoni sudaca i tužitelja u BiH više neće biti tajna. Na nedavnom sastanku na Jahorini i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH složilo se da javnost mora dobiti na uvid sve detalje o imovini svih sudaca i tužitelja jer oni obavljaju javne funkcije s tim što prvo tu oblast treba zakonski regulirati.

Sadašnji zakonski propisi ne dozvoljavaju da se javno objavljuju imovinski kartoni sudaca i tužitelja koji stoje u arhivu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH što izaziva brojne špekulacije, nagađanja i od čega u konačnici najmanje koristi imaju upravo suci i tužitelji. Svi pokušaji da se do njih dođe i da se javno objave bili su i još uvijek su uzaludni, a VSTV se poziva na zakonske odredbe s objašnjenjem da bi to značilo zadiranje u privatnost.

Prema sadašnjem raspoloženju u VSTV-u i većini pravosudne zajednice u BiH, naravno pod uvjetom da se preko noći nešto ne desi i ne promijeni, „operacija imovinski kartoni“ mogla bi početi već ovog mjeseca. Naime, planirano je da se u idućim mjesecima otklone sve zakonske barijere, precizira sustav obrade i uspostavi elektronski registar svih podataka o imovinskom stanju sudaca i tužitelja u BiH. Ako ne bude prepreka na toj „mapi puta“, imovinski kartoni sudaca i tužitelja najkasnije početkom ovog ljeta postat će javni.

Protiv skidanja oznake „top secret“ s podataka o imovini sudaca i tužitelja nema ništa ni Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH. Kako su priopćili, ta institucija neće biti prepreka „jer javnost mora znati sve o nositeljima javnih funkcija, a mi nikoga nismo i nećemo štititi“. Također, Agencija je stava da je pozivanje na privatnost potpuno proizvoljna i ničim utemeljena kvalifikacija“.

Posebno je zanimljiva ovotjedna javna poruka Petra Kovačevića, direktora državne Agencije za zaštitu osobnih podataka: – U izvješću koje ćemo podnijeti stoji naša ocjena da je 2015. godina bila u znaku zloupotreba propisa o zaštiti osobnih podataka i to od strane organa i institucija, a sve kako bi onemogućili uvid u podatke koji su u njihovom posjedu, a koji su se često odnosili na imovinu i primanja nositelja javnih funkcija.

Prema neslužbenim podatcima, plaće sudaca Suda BiH i tužitelja Tužiteljstva BiH iznose 4.000 maraka bez dodatka na radni staž odnosno minuli rad. Oni imaju pravo na regres za godišnji odmor i naknadu za odlazak u mirovinu. Mjesečne plaće sudaca općinskih sudova u Federaciji kreću se oko 2.500, županijskih oko 3.100, a županijskih tužitelja oko 2.500 maraka. U Republici Srpskoj suci okružnih sudova imaju plaće u iznosu od oko 3.000 maraka, a tužitelji oko 2.500 maraka.

Podijelite članak

Počitajte još

Otpuštaju 12.000 ljudi: Boeing u krizi zbog fatalnih nesreća i koronavirusa

Redakcija

Čerkez: Očekujemo još situacija kao što je klaster u Tešnju

Redakcija

Važne preporuke: Kako se zaposleni i kupci trebaju ponašati u tržnim centrima

Redakcija

Instagram: Hana Hadžiavdagić otkrila tajnu

072info

BiH: Dvije osobe preminule, devet novih slučajeva koronavirusa

Redakcija

Brat i sestra oduševili svijet: Dječak usrećio sestru i održao lekciju ljudskosti

Redakcija

KAKO DRŽAVA ŠTEDI NA DJECI SA AUTIZMOM: Diskriminacija, oduzimanje prava i nepoštivanje sudskih presuda

072info

Zenica: Motociklista se zabio u automobil (FOTO)

Redakcija

BiH može da proizvede hranu za svoje potrebe

072info

Nakon dva mjeseca: Tržni centri danas otvaraju vrata za posjetioce

Redakcija

Sjednica Vijeća ministara BiH Obiman dnevni red danas pred državnim ministrima

Redakcija

Ovaj grad postaje novo žarište: Još 19 zaraženih koronavirusom u FBiH

Redakcija

Migranti krijumčarima daju 100 eura do Bihaća

072info

Čista energija u fokusu razvoja: U BiH planirano 30 vjetro i 40 hidroelektrana

Redakcija

Traži se par za posao u italijanskoj vili, plata 4.700 eura

Redakcija

Kraj sezone u ABA ligi, nema prvaka ni ispadanja

072info

Amina i Armin Muzaferija iz doma u Visokom: Blizinu porodice ne može ništa zamijeniti, ni novac, ni putovanja

072info

PROSUDITE SAMI: Ronaldova zaručnica objavila fotku, optužili je da je vulgarna i ne nosi gaćice

Redakcija

Krije li se NSBiH iza potpuno obesmišljenih Kriznih štabova u BiH

072info

Sejfović o obračunu u KPZ Zenica: Da sam ih tukao katancima, za mnoge bi ishod bio koban

072info