Lični podaci više od 500 miliona korisnika LinkedIna se prodaju na “dark webu”

LinkedIn, platforma koja služi za traženje posla, je priznala da je u krađi ličnih podataka sa profila oštećeno više od 500 miliona korisnika.

Krađu je prvobitno otkrila web stranica CyberNews u čijem izvještaju piše da su identifikacijski brojevi, imena i prezimena, mail adrese, brojevi telefona, spol i povezanost sa drugim društvenim mrežama ukradeni i stavljeni na prodaju na “dark webu”. Detalji o osobi ili organizaciji koja je ovo izvršila trenutno nisu poznati.

“Korisnici vjeruju da će LinkedIn štititi njihove podatke, a mi poduzimamo mjere kako bi se to i ostvarilo. Istražili smo podatke koji se nedozvoljeno prodaju i utvrdili da je to zapravo skup podataka sa brojnih web lokacija među kojima je i naša platforma”, napisali su iz LinkedIna, priznajući tako kršenje prava korisnika.

LinkedIn, koji je osnovan 2002. godine, ima više od 740 miliona članova iz više od 200 država.

Neki korisnici su izrazili zabrinutost te poručili kako je vrijeme da izbrišu profile.
Drugi su pak napisali da nema razloga za brigu zato što su ukradeni podaci zapravo već bili javno vidljivi.
Italijanski nadzornik za zaštitu podataka o privatnosti je započeo istragu o ovom slučaju. Iz vlade Italije su izjavili da ta zemlja ima jedan od najvećih brojeva LinkedIn korisnika među evropskim državama i pozvale su ih da obrate pažnju na sve čudne stvari do kojih će možda doći, a vezane su za brojeve telefona i slično.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakDetalji horora: Pacijentica zapalila cigaretu u blizini boce sa kisikom, požar zahvatio dvije sobe
Sljedeći članakDvije osobe uhapšene zbog sumnje da su izazvali požar u “Papirnoj”, poznat identitet