LIČNOST DANA – KASUMOVIĆ: Zenica se može ponositi osobom na čelu grada

HUMANISTA I ČOVJEK IZ NARODA

Da se na muci poznaju junaci pokazatelj je i današnji primjer Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, a koji je jedini došao na lokalitet “Papirna” gdje je deset porodica provelo noć pod otvorenim nebom gledajući u izgorjele stanove.

U strahu, šoku i nevjerici jer nisu ni slutjeli kako će im vatrena stihija oduzeti krov nad glavom, brojne porodice, tačnije njih deset, sjedili su u automobilima, za stolovima, u dvorištima obližnjih kuća i nijemo posmatrali u zgradu gdje su nekada živjeli, dok su niz njihova lica padale suze.

Ipak, tračak nade i osmijeh na lice izmamio im je prvi čovjek Zenice – Fuad Kasumović, a koji je odmah nakon saznanja za ovu tragediju došao na lice mjesta. Odmah je vratio vjeru u bolje sutra na tužna lica svojih sugrađana, a koji do tog trenutka nisu znali gdje će večeras zaspati. Posebno boli podatak da je među vlasnicima stradalih stanova bilo i starijih sugrađana, samohrana majka, te porodica koje nisu imale nikakvo alternativno rješenje gdje provesti još jednu hladnu aprilsku noć.

-Novac grada je vaš, a ne moj novac. Odmah ćemo vam pomoći, platiti ćemo vam hotelski smještaj, ako treba, ili pronađite stanove a grad će platiti kirije. Osim toga, osigurat će vam se i jednokratna pomoć – prve su riječi gradonačelnika Kasumovića, a koje su dočekane riječima neizmjerne zahvale od strane brojnih porodica koje su u trenu izgubile sve.

Sve vrijeme zenički gradonačelnik potencirao je da cjelokupna procedura pravljenja spiska i prioriteta za smještaj protekne korektno, zbog čega je na to više puta upozorio predsjednika Mjesne zajednice. Iako se radi o zgradi koja je nacionalni spomenik BiH, te da je dio stanova u vlasništvu rudnika, a neki su u privatnom vlasništvu, to nije bila prepreka da Kasumović još jednom pokaže svoju humanost, ali i da je, zapravo, u službi svojih građana.

Pronašao je vremena da, uprkos činjenici da drugi političari na rukovodećim pozicijama vikende provode u stranim zemljama, obavi razgovor sa gotovo svakim od stradalih mještana. Sa pogledima punim nade i svjesni da ipak nisu zaboravljeni, te da iskrenih i dobrih ljudi još ima, svi oni su čestitali gradonačelniku Kasumoviću što je jedini došao da ih posjeti, osigura im pomoć, ali i pokaže da je, prije svega, čovjek.

Osim krova nad glavom, koji im je u tom trenutku bio najprioritetniji, gradonačelnik Kasumović osigurao je i osvježenje za porodice koje su noć provele na otvorenom, a potom je dogovoreno da se potrude smještaj porodicama osigurati u hotelima-motelima s obzirom na to da oni imaju i ponudu za obroke. Sve to, odlučno je kazao, finansirati će grad. Također, sve dok se nije pronašlo rješenje za porodice zenički gradonačelnik nije napustio lokalitet „Papirne“.

Pored toga, angažirao je i Službu Civilne zaštite Grada Zenica da pomogne porodicama da se transportiraju stvari koje nisu izgorjele u požaru, te poručio kako će, zbog posebnih mjera, ako bude potrebno finansirati i testiranje na Covid-19 porodicama u potrebi za smještajem. Tako je Kasumović mještanma „Papirne“, koje je zatekao u suzama, vratio nadu u život i dokazao da je spreman pomoći svojim sugrađnima u najtežim trenucima. Stoga i ne čude brojne pohvale koje su mu danas uputili svi prisutni na lokalitetu „Papirna“, ali i na stotine komentara na društvenim mrežama bosanskohercegovačkih medija koji su izvještavali o ovom incidentu, pa i posjeti gradonačelnika.

Zenica se, uistinu, može ponositi osobom koja je na čelu grada, a koji je i ranije pokazao da je, prije svega, čovjek i osoba iz naroda, kada je dolazio da podrži radnike koji su protestirali, davao novčana sredstva sugrađanima za koje su se realizirali humanitarni apeli, organizirao prijeme poput onog nedavnog kada je ugostio policijskog službenika koji je spasio maloljetnog dječaka iz rijeke Bosne…

Sve to najbolje i opravdava činjenicu zbog čega je upravo Kasumović imao historijski rezultat na proteklim Lokalnim izborima 2020. godine, kada je ostvario najveći broj glasova u FBiH, ali i zbog čega ga mnogi nazivaju „Zenički Tito“.

Prethodni članakReal Madrid savladao Barcelonu u El Clasicu i preuzeo vrh tabele
Sljedeći članakNjemački mediji o KCUS-u: Sebija odbila pustiti stručnjake, suprug je unaprijedio