Lider SDS u intervjuu EuroBlicu : Vlast zrela da ide u zatvor

Podijelite vijest

SDS će, kad u oktobru dođe na vlast, uvesti sitem odgovornosti, što znači da smo spremni povući se sa vlasti ako ne budemo mogli sprovesti ono što obećamo.
To je u intervju za “EuroBlic” naglasio Mladen Bosić, predsjednik SDS, najveće opozicione stranke u RS.

Objelodanili se Bijelu knjigu u kojoj je skenirano stanje u RS i u kojoj su predložene mjere za poboljšanje ekonoskog i političkog ambijenta u RS. Može li to jedna vlast ostvariti u četverogodišnjem mandatu, ako opozicija pobijedi na izborima?

U Bijeloj knjizi su postavljeni ciljevi naše politike. Neke od njih je neophodno provesti odmah, a neki će se provoditi u toku mandata. Za omogućavanje sprovođenja reformi biće potrebno promjeniti i zakone i mi se sada već pripremamo za to. To se prije svega odnosi na borbu protiv korupcije.

Koji su najveći ekonomski promašaji aktuelne vlasti i šta biste drugačije uradili od njih da ste na vlasti?

Najveći promašaj jeste što uopšte nisu imali definisane prioritete, nego su politiku vodili većim dijelom u skladu sa stranačkim i ličnim interesima. Umjesto da su odredili da je otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim i razvoj realnog sektora privrede, prioritet broj jedan, oni su se odlučili da troše novac tamo gdje posao mogu namjestiti svojim tajkunima. Definisaćemo da je najvažniji od prioriteta RS otvaranje novih radnih mjesta, jer je nezaposlenost dostigla nivo elementarne nepogode i tako se sa njom moramo obračunavati koristeći sva sredstva. Umjesto što su kreditima krpili budžetske rupe, morali su ih usmjeriti u privredu koja će ih sama otplaćivati.

Najavili ste ispitati 24 sporne privatizacije. Koje?

Radi se o 24 afere teške stotine miliona maraka koje su uglavnom već poznate javnosti, a čiju istragu opstruiše aktuelna vlast zbog umješanosti. Pomenuću samo neke: Birač, BiB banka, nabavka đubriva, koncesije i podsticaji u poljoprivredi, kriminal u zdravstvu za vrijeme ministra Škrbića … Ne želim sada da sve nabrojim zbog prikrivanja dokaza, ali čuće se. Među njima ima i onih koje se odnose na kriminalnu privatizaciju. Nažalost, spisak pljački uz saglasnost vlasti je mnogo veći od broja 24. Nije bitno što konačno hvatanje u koštac sa ovim zlom od nas traži i EU. Bitno je što to traže građani RS čiji novac je pokraden i koji očekuju da bar dio bude vraćen. To znači da poslije oktobra mora biti otvoren pravi rat protiv kriminala.

Više puta ste optužili vlast za kriminal i krupciju. Koje su najveće kriminalne i korupcionaške afere u RS?

Vrh vlasti RS upleten je skoro u sve afere. To je razlog zašto je zataškana istraga, uprkos evidentnom kriminalu.

Opozicione partije u RS se ujedinjuju u jedan blok, a utisak je da SDS izbjegava bilo kakav sporazum. Imate primjedbe na stranke koje su manje od SDS?

Naprotiv, SDS je nosilac te aktivnosti i blok opozicije pod nazivom Savez za promjene će biti promovisan do kraja ovog mjeseca. To smo najavili na Skupštini stranke u Bijeljini i usvojili deklaraciju o promjenama. Blok poslije toga treba da proglasi zajedničke kanidate za predsjednika RS i srpskog člana predsjedništva. U Savez su dobrodošle sve stranke, organizacije i pojedinci koji su svjesni da smo na putu propadanja ako ne napravimo značajne reforme i promjene u svim segmentima društva.

Postoje li mogućnosti da SNSD i SDS, makar posle izbora naprave veliku koaliciju i formiraju Vladu i koji su to uslovi da bi SDS pristala na to?

Za to ne postoje uslovi s obzirom da je naše obećanje rat protiv korupcije. Ne možete to provesti sa onima koji bi sutra trebali da zbog korupcije idu u zatvor.

Da li je tačno da je vladika Grigorije nudio saradnju SDS i SNSD? Šta je konkretno predlagao?

Prije svega mislim da je nisko prepričavati privatne razgovore. Sa ljudima koji to rade, od sada ću predložiti da se snimaju razgovori, da ne bi prepričavali svoje verzije. To isto radi i Dodik, a vladika očigledno dijeli isti sistem vrijednosti sa njim. Više puta sam iz stranke dobijao informacije da vladika Grigorije traži sastanak sa mnom, pa sam na kraju prihvatio da se sretnemo.
U to vrijeme bila je javna tajna da se vladika Grigorije upustio u kampanju da zauzme mjesto mitropolita dabrobosanskog za kojeg se pričalo da je bolestan. Narod tog kraja je već otvoreno izražavao bojazan i protivljenje tome, prije svega zato što mitropolit Nikolaj uživa veliko poštovanje, ali i zbog i tada neskrivenog političko-promotivnog rada vladike na veličanju Milorada Dodika. Na kraju sam prihvatio da se sretnemo u hotelu “Evropa” u Sarajevu, gdje sam u tom trenutku bio.
Vladiki sam prenio da se SDS kao partija ne miješa u unutrašnja pitanja crkve, očekujući da će on shvatiti da ni on ne bi smjeo da se mješa u politički život, jer na taj način dijeli srpski pravoslavni narod. Tačno je da je Grigorije izrazio i svoje mišljenje da bi SNSD i SDS trebalo da idu zajedno i pri tom veoma ružno kvalifikovao ostale stranke u RS.

Da li je tom prilikom postavljao određne uslove i koje?

Nije bilo nikakvih uslova. Ne znam uopšte na osnovu čega je vladika Grigorije zaključio da bih ja imao respekt prema njegovim predlozima, pošto se ne radi o nepristrasnom i objektivnom čovjeku. Zašto tako nešto nije predlagao Dodiku kada je ovaj prekidao sporazum o jedinstvenom djelovanju iz RS u Sarajevu?

Vjerujete li da lider SNSD Milorad Dodik nije upoznat sa vašim susretom?

Ne znam i ne zanima me, ali sam čuo da je vladika Grigorije došao s helikopterom predsjednika RS.

Vaše pristalice očekuju da budete protivkandidat Dodiku za predsjednika RS. Hoćete li biti kandidat opozicije?

To će biti tema unutar Saveza za promjene. Ima dosta dobrih kandidata, a ubijeđen sam da će pobijediti ko god bude dogovoren i iza koga svi stanemo. Glasači će se primarno opredjeljivati da li su za nastavak ovakvog stanja ili su za promjene, odnosno da li su za Milorada Dodika, ili kandidata Saveza za promjene.

Kako tumačite prijedlog vladike Grigorija da Dodik treba da nestane iz politike i da mu ne treba treći mandat?

Njegove riječi nisam tako shvatio, upravo suprotno. To je priča za malu djecu, kao Dodik nije svetac, ali nema ko da ga zamijeni. Isti posao za Dodika rade i njegovi drugi poslovni partneri kao što je Kusturica, Vlajki, Karganović…

SNSD vas najviše kritikuje zbog potpisivanja sporazuma narodnih stranaka u Sarajevu, nazivajući vas probosanskom partijom. Da li se SDS zalaže za unitarnu BiH ?

Oni su ubijeđeni da će,ukoliko stalno ponavljaju istu laž,ona biti prihvaćena kao istina. Od njih nisam čuo ni jednu stvar u tom dokumentu koja je protiv interesa RS i to je javan dokument koji se nalazi na našem sajtu. Naprotiv, govori se o univerzalnim vrijednostima kao što su uvažavanje, pravna država, razvoju socijalne tržišne ekonomije… Nazvati SDS probosanskom partijom je kao kad bi nazvali patrijarha reisom.

Imate li rezultate poslednjih istraživanja o rejtingu stranake?

Imamo istraživanja koja potvrđuju konstantan rast SDS-a i konstantan pad SNSD-a.

Istinito