Lidija Dimkovska se izvinila nakon što je upotrijebila riječ “masakr” u kontekstu Srebrenice

873x400 9

Lidija Dimkovska, autorica teksta “Jugoslavija u mom životu, moj život u Jugoslaviji u 10 tačaka”, dospjela je na udar kritika bh. javnosti, jer je upotrijebila neadekvatnu riječ “masakr” u kontekstu Srebrenice.

U tekstu, između ostalog, piše: “U Strazburu 1995. godine, negdje u vrijeme masakra u Srebrenici, desilo se čudno okupljanje na koje sam bila pozvana zajedno sa još mladih Jugoslovena, rođenih u sedamdesetim”. 

Ramić i Ramčilović tražili izvinjenje

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada i zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović uputili su javni odgovor Dimkovskoj:

– Jer u Srebrenici nije bio masakr. U Srebrenici je bio genocid. Genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja. To je sudski dokazana i priznata činjenica Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Upotreba riječi masakr negira sudsku, naučnu i historijsku činjenicu o jedinom, pravno dokazanom genocidu poslije holokausta u Evropi. Negiranje genocida blokira mogućnost pravde, istine i oporavka i negira budućnost za preživjele žrtve.

Negiranje genocida i srpski nacionalizam, koji se sve do sada nisu kažnjavali, pokazali su se kao otrovna kombinacija koja je napravila novu fazu negiranja poznatu kao trijumfalizam: ‘trijumfalizmom se slave genocidna zvjerstva’. Na kraju pisma Instituta za istraživanje genocida zatraženo je od autorice Lidije Dimkovske da se javno izvini žrtvama genocida u Srebrenici, posebno Majkama Srebrenice kao minimum ljudskosti koje autorica treba javno pokazati – saopćeno je iz IGK-a.

Rekla da nikad nije negirala genocid

Autorica Lidija Dimkovska je odgovorila Institutu za istraživanje genocida Kanada poručivši da nikada nije negirala genocida u Srebrenici i ako bi pročitali njena djela vidjeli bi da je tako.

– Srebrenica je rana u mom životu i prisutna i u mojoj literaturi. To je jasno i iz eseja koji ste pročitali i komentirali. Riječ masakr je svirepo ubistvo ljudi kojeg apsolutno ne odobravam. Ako vam toliko smeta riječ masakr onda se izvinjavam zbog toga. Ali mora da znate da koristim u mojim djelima i riječ genocid, ali u eseju mislim da je riječ masakr u svom suštinskom smislu bio isto tako jak i jasan. Iz koneksta bi morali shvatiti da ga potpuno osuđujem – zaključila je autorica, prenosi “IGK”.