Portal 072info

Liječenje u RS besplatno, a u FBiH terapija godišnje košta do 35.000 KM!

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja nema jedinstven registar oboljelih od reumatoidnog artritisa niti jedinstven pristup terapiji za pacijente. Na to je ukazano povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa, a riječ je o bolesti koja prvenstveno zahvata zglobove, ali može napasti i druge organe.

U našoj zemlji, prema nekim pokazateljima, obolijeva od 0,5 do jedan posto populacije.

Za liječenje je od ključne važnosti biološka terapija koja je na listi u Republici Srpskoj i dostupna oboljelima, dok je u Federaciji BiH pacijentima nedostupna i za nju godišnje izdvajaju i do 35.000 KM.

Samo u Kantonu Sarajevo hiljade pacijenata susreću se s ovim problemom. U Ministarstvu zdravstva KS već duže vrijeme nastoje s Kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja realizirati program liječenja osiguranih osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa biološkom terapijom. Ipak, to je i dalje na čekanju, jer u Zavodu tvrde da ne mogu iznaći neophodna sredstva.

Direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH Ana Petrović kazala nam je da podržavaju ovakve programe s obzirom na to da im je cilj učiniti dostupnijim nove lijekove i terapije pacijentima oboljelim od reumatoidnog artritisa.

– Ovo je naročito važno s obzirom na to da se broj pacijenata oboljelih od svih oblika reumatoidnog artritisa stalno povećava – pojašnjava Petrović.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box