Lijek za vrućine – čaj i ljute papričice

Lijek za vrućine – čaj i ljute papričice

607_20130730171502_ljuta_paprika

Topli napici pomažu da se lakše podnesu vrućine. Istraživači tvrde da je znojenje najbolji način rashlađivanja te preporučuju vrući čaj, ali i začinjenu ili ljutu hranu.

Ako se ubrajate među milione onih koji na tropskim vrelinama radije posegnu za hladnim sokom ili pivom nego za šalicom toplog čaja, razmislite još jednom. Naučnici kažu da će vas topli napitak rashladiti bolje od bilo kakvog ledenog pića.

Znojenje spašava

Stručnjak za neurologiju Peter McNaughton sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutarnju tjelesnu temperaturu, što uzrokuje pojačano znojenje. Živci u našim ustima i u gornjem dijelu probavnog trakta reagiraju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se djelotvorno rashlađuje ljudsko tijelo.

"Znojenje će započeti ili se pojačati ako je osoba već vruća", objašnjava Christopher Gordon sa Sveučilišta u Sydneyu. Njegova specijalnost je termoregulacija kod ljudi.

"Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim počnu se znoje, bit će im bolje jer će se rashladiti", kaže on.

Znojne žlijezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dijela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcioniranje našeg tijela.

"Kad se na vrelini ne bismo znojili, naša unutarnja temperatura bi se povisila, a potrebno je samo nekoliko stupnjeva više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti", objašnjava profesor McNaughton.

Nalijevanje sokom i vodom opasno za bubrege

McNaughton savjetuje topli čaj, kojem se daje prednost u odnosu na kavu jer ne sadrži kofein. Ili možda ovo: "Jedite jako začinjena jela poput čili paprika jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, djeluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem dijelu probavnog trakta, koji reagiraju na vrućinu i uzrokuju znojenje", objašnjava McNaughton.

Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uvjetima, Indiji ili Južnoj Americi, više jedu začinjenu od "osvježavajuće" hrane poput lubenica ili raznih ledenih proizvoda.

Postoji ograničenje koliko čovjek može popiti tekućine kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše ", upozorava McNaughtona.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS