Lijekovi jeftiniji za 10 posto

Podijelite vijest

lijekovi-575x363

Pravilnik o reguliranju maksimalne cijene lijekova na tržištu BiH na snagu će stupiti 3. maja, a cijene lijekova bit će niže i do deset posto. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrđeno je za “Avaz” da je u završnoj fazi obrada podataka kada je u pitanju obračun maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova.

Okvirne analize

Na osnovu dosadašnjih analiza, iz Agencije pojašnjavaju da očekuju pojeftinjenje lijekova iz bolničkog programa, prvenstveno citostatika i anestetika.

– Mišljenja smo da bi se sniženje cijena lijekova implementacijom Pravilnika najviše moglo reflektirati tamo gdje imamo registriran lijek samo od jednog proizvođača na našem tržištu. Obaveza veleprometnika je da cijene lijekova prodaju prema obračunu koji će Agencija 3. maja objaviti. Kada su u pitanju maloprodajne cijene, njihov iznos regulirat će se dodatno visinom maloprodajne marže koja je u entitetskoj nadležnosti – naglašavaju iz Agencije.

Mirsad Đugum, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da SBB već godinu pokreće pitanje vezano za liste lijekova te dodaje da je inicijativa poslanika ove stranke umnogome utjecala na to da se Agencija počne baviti svojim poslom. Ističe da i dalje sistemski i po zakonu nije riješeno pitanje esencijalne liste lijekova koja se treba odrediti na državnom nivou Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima.

– Postoje Komisija za lijekove, Stručno vijeće i Agencija za lijekove, kao i Vijeće ministara koje usvaja listu lijekova. Međutim, nikad nije napravljena državna lista esencijalnih lijekova. Vijeće i Agencija su formirani krajem 2008., a 2009. morali su imati generičku listu lijekova na državnom nivou, čega nema ni dan-danas – kazao je Đugum.

Velika odstupanja

Podsjetio je na to da se trenutno cijene formiraju na entitetskim nivoima te se razlikuju u FBiH i RS. Dodao je da su nedopustiva velika odstupanja u entitetskim listama lijekova.

– Nemoguće je, ako se entitetske liste prave prema važećem zakonu, da imamo lijek koji je do 50 posto skuplji u jednom u odnosu na drugi entitet – pojasnio je Đugum.

Cijene i dalje više nego u regionu

Đugum pojašnjava da je Agencija tek sad, šest godina poslije formiranja, a na insistiranje poslanika SBB-a, pristupila izradi maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova u BiH.

To je, dodao je, bila ranija obaveza, da bi na osnovu utvrđenih cijena zavodi zdravstvenog osiguranja imali jasan uvid i mogućnost da usklade cijene koje ne mogu biti više od definiranih maksimalnih cijena koje je odredila Agencija. On smatra apsurdnim to što će građani i dalje plaćati višu cijenu lijekova od one koja je na snazi u regionu.

Avaz.ba