Lijekovi u BiH su nerealno skupi, neki od njih su za 1.600 KM skuplji nego u Srbiji

apoteka
Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Smanjenje marže na lijekove u Republici Srpskoj sa 10 na 8 odsto u maloprodaji, i sa 8 na 6 posto u veleprodaji, nije donijelo očekivane efekte. Građani i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regionu, javlja BHRT.

Smanjenje marže na lijekove od dva odsto u Republici Srpskoj građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova naročito porasle tokom pandemije.

Za članice Udruženja „Iskra“ lijekovi su za 30 odsto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju.

“Ribociklib kod nas košta 6.000 maraka, a u Srbiji 2.200 eura, za 1.600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije tri kutije, to su ogromni novci”, ističe Verica Tadić iz Udruženja žena oboljelih od raka “Iskra”.

Udruženje građana „Misli dobro“ uradilo je opsežnu analizu prometa lijekova u Bosni i Hercegovini i poređenje sa susjednim zemljama. Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih aparata u Bosni i Hercegovini iznosi više od milijardu maraka godišnje. Do 2017. godine u našoj zemlji čak nije ni postojao Pravilnik o cijeni lijekova.

“Zaključak analize je da su lijekovi ubjedljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod uticajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca apoteka”, navodi Uroš Vukić iz Udruženja “Misli dobro”.

“Ne bih se složila sa konstatacijom da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju. U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža”, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije.

Farmaceuti u Republici Srpskoj nezadovoljni su zbog linearnog smanjenja marži od dva odsto. Smatraju da bi se bolji efekti postigli smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem diferencirane marže – za skuplje lijekove manja, a za jeftinije lijekove veća marža.

“Naši državljani plaćaju PDV od 17 odsto na lijekove što nema nigdje u u regionu. U Hrvatskoj je 5 odsto, a za neke skupe i rijetke lijekove i nema stope PDV-a”, ističe Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Veleprodajne cijene lijekova u Bosni i Hercegovini kontroliše Inspektorat u sastavu Agencije za lijekove BiH, a maloprodajne cijene entitetske nadležne inspekcije. Ono u čemu se svi sagovornici slažu jeste da se hitno mora nešto preduzeti da se zaustavi daljnji rast cijena lijekova.