Lijepa priča iz sarajevske hitne pomoći: Srce je počelo ponovo spontano kucati

d 142

Ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo prije nekoliko dana spasila je još život, zahvaljujući kordiniranoj aktivnosti njihovih dispečera, mobilnih ekipa i rodbine pacijenta.

Kako su objavili, kćerka pacijenta pozvala je Hitnu pomoć jer joj je otac izgubio svijest i prestao disati.

Ekipa Hitne pomoći odmah se uputila na adresu, a dispečeri, ne želeći da te dragocjene minute po pacijenta propadnu nepovratno, zadržali su kćerku na vezi i kordinirali telefonski kako da ona svom ocu započne osnovne mjere održavanja života.

Smrt Tarika Helića

– Dok je naša ekipa hitala prema adresi kćerka je reanimirala oca, održala kakvu takvu perfuziju tkiva što je, pokazat će se, bilo dovoljno da naša ekipa po dolasku ima “štofa” da nastavi napredne mjere održavanja života i primjeni elektro šok, tj. uspješno defibriliraju pacijenta. Srce je počelo ponovo spontano kucati. Pacijent je nakon stabilizacije, uz adekvatan medicinski nadzor transportovan na KCUS, ali na žalost još uvijek bez svijesti – naveli su iz Hitne na svom zvaničnom Facebook profilu.

Dodaju da su naredni dani prolazili u iščekivanju, da bi u petak, 15. januara, dobili informaciju da se pacijent probudio iz besvjesnog stanja.

Copy

Podsjećaju da je poznavanje osnovnih mjera održavanja života (BLS kurs) nešto što je veoma neophodno građanima. Navode da je na osnovu istraživanja u EU prosjek da u 58 posto slučajeva laik prilazi žrtvi kod vanbolničkog srčanog zastoja i započinje reanimaciju na licu mjesta.

– Nažalost u KS prema našim podacima to je svega 1 posto laika očevidaca. Skoro nam je otišao Tarik Helić, zbog iznenadnog srčanog zastoja, a da niko nije ništa poduzeo do dolaska ekipe Hitne pomoći. Jednostavno ovo nam nedostaje svima – naveli su iz Hitne pomoći.

Projekt edukacije

Napominju da imaju spreman projekat edukacije učenika svih srednjih škola u KS iz osnovnih mjera održavanja života, prema preporukama evropske deklaracije o svjesnosti vanbolničkog srčanog zastoja usvojene od strane Evropskog parlamenta još 2012. godine.

– Nažalost panedemija Covid-19 nas je zaustavila u tome, ali čim prije krećemo sa tim. Hvala ekipi Hitne pomoći, hvala dispečerima Hitne pomoći na čelu sa dr. Jasnom Musić-Huseinbegović, hvala kolegama sa KCUS-a, na još jednom spašenom životu našeg sugrađanina – naveli su iz Hitne pomoći KS.

JOŠ JEDAN HAPPY END💪♥️❗ "U ponedjeljak, 11.01. dobili smo izvještaj da je prethodni dan, zahvaljujući kordiniranoj…

Objavljuje Hitna Pomoc Kantona SarajevoSubota, 16. siječnja 2021.

Avaz

Prethodni članakUčenice iz BiH predstavile alternativni lijek za upalu pluća i nagrađene zlatnom medaljom u Indoneziji
Sljedeći članakDragan Čović: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem