Portal 072info

LIJEPE VIJESTI IZ BIH: Učenici u ovom kantonu od 7. septembra u školskim klupama

skola ucenici 6 696x392 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vraćaju se u školske klupe 7. septembra 2020. godine, kada i počinje nova školska godina, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović. Povratak učenika u školske klupe, kako nam je kazao, može spriječiti samo naređenje kriznih štaba kao što je to bilo 11. marta, kada su uslijed pandemije koronavirusa donijeli naređenje da se zatvore škole.

Ističe kako se na organizaciji nastave uz poštivanje epidemioloških mjera intenzivno radi, kako bi se omogućio siguran povratak u školske ustanove.

“Zavod za javno zdravstvo već radi na pravilima kako će se djeca ponašati u školama. Ključna stvar je da epidemiolozi naprave pravila ponašanja, a mi ćemo ih poštivati. Već smo osigurali dezinfekciona sredstva za sve škole“, kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, povratak u školske klupe žele roditelji, učenici, ali i nastavnici, direktori i Ministarstvo.

“Mi hoćemo da se djeca vrate u školske klupe, a epidemiolozi i krizni štabovi su ti koji će dati svoju ocjenu stanja“, zaključio je Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe podržavaju i medicinski stručnjaci. Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, smatra da se djeca apsolutno trebaju vratiti u školske klupe i u novu školsku godinu krenuti pod prilagođenim okolnostima uz poštivanje epidemioloških mjera. Razlog tome, kako kaže, vidi u činjenici da djeca ne obolijevaju od težeg oblika bolesti.

“Apsurdno je zamišljati održavanje nastave online, dok se u isto vrijeme ljudi mogu okupljati kroz noćna okupljanja u ugostiteljskim objektima, šira okupljanja bilo prijateljska, rodbinska, vjerska i razne manifestacije”, kaže Arapović.

Međutim, smatra da bi trebalo donijeti univerzalno mišljenje na federalnom nivou s obzirom da je u FBiH proglašeno stanje epidemije Covida-19.

Ugledni mostarski ljekar Braco Hajdarević kaže kako je svima postalo jasno da se ne može čekati da korona ode kako bi se život nastavio.

“Mislim da je očito da koronavirus neće nestati jedan dužio period, već će biti prisutan i iduću ne samo školsku i studentsku, nego i privrednu i svaku drugu godinu. Mi moramo živjeti sa koronom i stvoriti uslove da nam ta korona ne zaustavi život u potpunosti“, zaključio je Hajdarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 105
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Video koji mora da pogleda svaki učenik: Zaštitite se od korone

072info.com

Na virus pozitivno 211 maloljetnika, 41 oboljelo dijete mlađe je od pet godina

072info.com

Još jedan razred u BiH u izolaciji: Zaraženi i učiteljica i učenik

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)