Lijepe vijesti iz Turske: Hrabra Nejla Alibašić pobjeđuje karcinom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nejla Alibašić, šestogodišnja djevojčica iz Vogošće koja je oboljela od kancera neuroblastoma u četvrtom stadiju, odnosno agresivnog tumora koji joj je dijagnosticiran u novembru prošle godine, dobiva bitku s opakom bolešću.

S roditeljima se već nekoliko mjeseci nalazi u Istanbulu na liječenju.

Njeni roditelji Ena i Mirnes podijelili su lijepe vijesti, vjerujući da će se Nejla vratiti kući potpuno zdrava.

– U proteklih nekoliko dana rađeni su MR i PET snimci. Rezultati koje smo dobili su vrlo ohrabrujući. Rezultat MR snimka pokazao je da su sve metastaze s pluća nestale. U donjem lumbalnom dijelu su ostale dvije koncentracije tumornog tkiva, koje su, također, značajno umanjene i sve je u omjeru prečnika ispod dva centimetra. Rezultat PET-a pokazao je da je Nejlino tijelo čisto od kancerogenih ćelija, odnosno da su mase koje su vidljive na MR snimku metabolički neaktivni ostaci tumora, drugim riječima, mrtve stanice – kazao nam je Nejlin otac Mirnes.

Tokom naredne sedmice znat će kako će dalje teći njeno liječenje.

– Vjerujemo da neće biti potrebno da se obavi operativni zahvat. Ali o tome će odluku donijeti dječiji hirurzi. Ohrabruju nalazi po kojima u tkivu nema kancerogenih ćelija. U narednoj fazi slijedi liječenje uz MIBG sken, najsavremeniju tehniku kojom se uništavaju mase koje su ostale. Takvom načinu liječenja bit će podvrgnuta dva-tri puta sedmično – priča za „Avaz“ Mirnes Alibašić.

Avaz