Portal 072info

Limitator brzine: Nijedan Volvo više neće moći ići brže od 180 km/h

Švedski proizvođač automobila Volvo najavio je ugradnju limitatora brzine u svim novim vozilima s ograničenjem na 180 kilometara na sat, u sklopu zacrtanoga plana o suzbijanju slučajeva smrtnoga stradanja putnika u njihovim vozilima do 2020. godine.

Tako je Volvo, čije ključno vozilo SUV XC90 postiže brzinu i do 212 kilometara na sat, učinio iskorak na putu ka zacrtanom cilju u takozvanoj “Viziji 2020” osuzbijanju smrtnog ishoda ili ozbiljnih povreda putnika u vozilima. Međutim, izvršni direktor Hakan Samuelsson je rekao kako vjerojatno neće postići taj cilj bez dodatnih mjera koje bi se “pozabavile” ponašanjem vozača.

– Shvatili smo da se više moramo fokusirati na ljudski faktor kako bismo dostigli taj cilj – rekao je Samuelsson za Reuters.

Premda iz Volva nisu ulazili u pojedinosti vezane uz podatke, napominju da je njihov broj smrtnih stradanja putnika već bio ispod prosjeka industrije prije nego što je takav cilj bio najavljen 2007. godine.

Iako je potez švedskog proizvođača pohvalan, postavlja se i pitanje kako će neki vlasnici snažnih i skupih Volvo automobila, koji koštaju više od 200.000 maraka (veliki XC90 i do čak 800.000 kn), prebroditi činjenicu da će ih od iduće godine na njemačkim autoputevima moći prestizati višestruko slabiji automobili poput Fiata 500X, Renaulta Clija ili Hyundaija i30…

Auto start

Podijelite članak
  • 13
    Shares