Lipovača podnio ostavku

Lipovača podnio ostavku

Skupština Unsko-sanskog kantona, ispunila prvi i osnovni zahtjev građana, prihvatila je ostavku premijera Hamdije Lipovače.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK), nakon pet sati koliko je trajala vanredna sjednica sazvana na zahtjev predstavnika građana koji učestvuju u protestima, je u jedan sat poslije ponoći ispunila prvi i osnovni njihov zahtjev – prihvatila je ostavku premijera Hamdije Lipovače sa 24 glasa “za”, dok pet poslanika nije glasalo. Na početku sjednice poslanicima se obratila predstavnica neformalne grupe građana “Bosansko proljeće” Aida Sejdić koja je ponovo iznijela zahtjeve demonstranata, među kojima je osnovni smjena Vlade i premijera USK-a.

Potom se poslanicima obratilo još nekoliko predstavnika građana i boračkih organizacija, koji su podržali navedene zahtjeve i dodali još neke, tako da je došlo i do ponavljanja, što je dovelo do gubitka pažnje i udaljavanja od osnovnih zahtjeva, jer je svako iznosio ono što njega muči.

Potom je otvorena rasprava i poslanici su iznosili svoja viđenja i stavove oko situacije uopšte, protesta u Kantonu i cijeloj BiH, neki su zahtjeve građana prihvatali, dok su drugi ocijenjivali da većina nije u njihovoj nadležnosti, prenijela je agencija Fena.

Što se tiče osnovnog, smjene Vlade i premijera, u nekoliko navrata je rečeno da je Skupština još prije tri mjeseca izglasala nepovjerenje Vladi, te da je ona već smijenjena, ali da premijer Lipovača ne želi da da ostavku, što je u obavezi prema određenim zakonskim aktima nakon izglasavanja nepovjerenja.

Ono što Skupština može, kako je rečeno, jeste da donese odluku o njegovom razrješenju.

Tokom rasprave većina poslanika javno je pozivala premijera i ministre da dođu na sjednicu Skupštine i daju mandate na raspolaganje.

Situacija se zakomplikovala kada je Almir Bašanović, jedan od predstavnika građana za govornicom prenio SMS poruku neprimjerenog sadržaja, koju je dobio od građana koji su pratili zasjednje putem kantonalne televizije, a upućena je poslanicima.

Poslanik Šefik Veladžić (SBiH) pokušao je čak fizički da se obračuna sa njim, ali su ga spriječili drugi poslanici.

Tenzije su porasle, a mnogi poslanici bili su uvrijeđeni i napustili su salu.

Predsjedavajući Skupštine Farko Hodžić napravio je pauzu i pozvao da se nastavi rad u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi ili će u protivnom prekinuti sjednicu. Nakon 15-tak minuta sjednica je nastavljena, ali se svi poslanici nisu vratili.

Prisutnima se obratio i v.d. komesara Policije USK-a Mujo Koričić koji ih je pokušao urazumiti, kazavši da situaciju shvate krajnje ozbiljno i da sjednicu ne prekidaju ni u kom slučaju kako ne bi izazvali ponovna nezadovoljstva i nerede.

Aida Sejdić se izvinila u ime kolege Bašanovića, svoje lično i u ime svih građana, te zamolila poslanike da se vrate na osnovni zahtjev građana – smjenu Vlade i premijera.

Nakon još nekoliko diskusija poslanika, Klub SDA zatražio je pauzu od 15 minuta. Zatražili su da i predstavnici građana budu s njima, kako bi se formulisao zajednički prijedlog. Potom je uslijedio niz replika, jedni su bili za pauzu, drugi protiv tvrdeći da je to samo odugovlačenje, te da se odluka o razrješenju može donijeti odmah.

Za govornicu je tada izašao predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Kasim Kozlica i kazao da će sva boračka udruženja sjesti i ujediniti sve borce, koje je politika razjedinila radi vlastitih ciljeva i interesa.

“Ne morate vi ništa donijeti, ne morate smijeniti premijera, mi ćemo to riješiti, a vi prekinite sjednicu”, poručio je poslanicima, a sve borce pozvao da u ponedjeljak dođu pred zgradu Vlade USK-a.

Predsjedavajući Hodžić ipak je dao pauzu od 15 minuta na zahtjev Kluba SDA.

I dok su se poslanici dogovarali s predstavnicima građana u kafeteriji Skupštine, oko ponoći se tu pojavio i premijer Lipovača. Poslanici su potom počeli dogovore i s premijerom, kako bi sam podnio ostavku, što je jedino rješenje u trenutnoj situaciji.

Međutim, problem je nastao što je za imenovanje nove Vlade potrebno 10 dana, za koje vrijeme bi Lipovača bio u tehničkom mandatu, što su predstavnici građana kategorički odbijali, a što po zakonu nije moguće.

Potom je premijer Lipovača ušao u salu i verbalno se sukobio sa predstavnicima građana, koji su izašli da usaglase stavove, nakon čega je sjednica nastavljena.

Dogovoreno je da Lipovača podnese ostavku, a da predstavnici građana i boračkih organizacija pozovu na prekid protesta i budu garant da više neće biti nasilja i vandalizma.

Lipovača je izašao za govornicu i predao mandat Skupštini i kako je kazao, 95 posto dobronamjernih građana, koji su izašli na proteste.

“Moj jedini uslov je, da ako je to istina, da je samo to cijena, ja ću je platiti, ali tražim od organizatora protesta da više ne traže druge ostavke, opštinskih načelnika u Kantonu”, istakao je Lipovača.

Poručio je da će obavljati poziciju dok se ne imenuje nova Vlada, što bi se trebalo desiti u roku od 10 dana, na šta se zaključkom obavezala i Skupština.

Do tada bi trebali imati usaglašeno ime novog mandatara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica